С промяната в изискванията на НЗОК за предписване на медицински

...
С промяната в изискванията на НЗОК за предписване на медицински
Коментари Харесай

НЗОК: Достъпът до сензори и инсулинови помпи е улеснен, а не затруднен

С смяната в условията на НЗОК за определяне на медицински произведения за приложение с инсулинови помпи и датчици за дълготрайно мониториране на равнището на глюкозата при захарен диабет вид 1 в извънболничната помощ достъпът на пациентите е улеснен, а не усложнен. Това дадоха отговор от Здравната каса за Zdrave.net по повод на Националната асоциация на децата и младежите с диабет и член на Управителния съвет на Националната пациентска организация Елисавета Котова за смяна в Наредбата за достъп, която затрудняват лекуването на пациентите.

От Касата припомниха, че в Решение на Надзорния съвет на НЗОК от 28 септември 2022 година, обнародвано в Държавен вестник на 18 октомври 2022 година одобрените и обнародвани условия включват допълнения и промени, както следва:

Облекчаване на административния ред за издаване на протоколите при продължение на лекуването и приложението на датчици за дълготрайно мониториране на равнището на глюкозата при лекуване на захарен диабет вид 1, т.е. след първи протокол, публикуван от профилирана комисия в лечебното заведение за болнична здравна помощ се позволява различна опция протоколите да се издават и от експерт в Специализираната извънболнична здравна помощ с здравна компетентност ендокринология и заболявания на обмяната. Тази административна стъпка дава спомагателна опция за редуциране на времето за издаване на следващ протокол, като оценката от способена профилирана комисия за нуждата от назначението на това здравно произведение е направена при издаване на първия протокол;

За пациентите под 18-годишна възраст се отразяват следните промени: в аршин 2 на Приложение 1А отпада записът за деца, а в аршин 5 се включват всички пациенти до 18 годишна възраст;

В изключващите критерии в точка 1 се показва незадължителния темперамент на наложителен 6 месечен курс от слагане на диагнозата за деца и бременни.

„ С горецитираните оферти на практика се улеснява достъпът до датчици за дълготрайно мониториране на равнището на глюкозата на всички пациенти със захарен диабет вид 1, които организират интензифицирано инсулиново лекуване, дават отговор на критериите и са изчерпали отпуснатите количества тест-ленти за съответния интервал. Допълнително са облекчени медицинските критерии за педиатричните пациенти и за бременните пациентки с диагностициран захарен диабет “, споделиха още от НЗОК.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР