С промяната на сезоните не е изненадващо да забележим, че

...
С промяната на сезоните не е изненадващо да забележим, че
Коментари Харесай

Как да преборим есенния косопад

С смяната на сезоните не е изненадващо да видим, че косата ни пада повече от нормално, изключително след измиване или сресване. Засиленият косопад точно през есента в действителност се следи при доста хора и макар че може да провокира известно безпокойствие, в реалност е напълно естествено събитие, за което си има научно пояснение.

Според здравните специалисти през лятото косата ни пада по-малко, тъй като е предпазена от слънцето, до момента в който през по-студените месеци е нормално да пада повече, с цел да се обнови и да направи място за нови и по-дебели коси през зимата. Засиленият косопад също по този начин може да се проточи и през зимата, защото въздухът на открито тогава е изсъхнал и изсушава влагата от скалпа, което води до увреждане на косата, раздробяване и окапване.

Предвид че обновяването на косата ни е натурален развой, няма по какъв начин значително да му повлияем. Въпреки това има способи да облекчим есенния косопад и главният метод да го създадем, е като поддържаме храненето си уравновесено и одобряваме витамини и минерали вътрешно, за предпочитане посредством храната.

Важно е също по този начин да не се подлагаме на стрес и да прилагаме техники за релаксация.

През зимата пък е добре да пазиме косата си от суровото време като носим шапки и използваме овлажняващи артикули за коса.

И несъмнено, ако косопадът ни продължава и след прекосяването на преходните сезони и се удължи притеснително дълго време, това значи, че е време да се консултираме със здравен експерт или кожен лекар.

Здравните специалисти припомнят също, че за несъразмерната загуба на коса може да има и други, по-сериозни аргументи, с изключение на сезонното възобновяване. Косопадът може да е в резултат на стрес, непряк резултат от медикаменти, заради липса на витамини, дефицит на желязо, витамин D или цинк да вземем за пример. Сред другите аргументи може да са напредналата възраст или просто генетична предразположеност, написа английското издание Times and Star.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР