С промяната на климата се изменят много неща на планетата

...
С промяната на климата се изменят много неща на планетата
Коментари Харесай

Изменението на климата заплашва с все по-голям глад и хранителни дефицити

С смяната на климата се променят доста неща на планетата – някои райони опустиняват, други стават плодородни за живеене. Картата на растителността се трансформира и култури, които до неотдавна са виреели добре в дадени области, скоро ще се окажат нищожни. Може да се стигне до такава степен локалните общности да не могат да се изхранват. Наред с това има доказателства, че растенията, отглеждани в наличието на прекомерно високи равнища на въглероден диоксид, не са толкоз хранителни, написа GreenTech.bg.

Някои от неотдавна извършените опити демонстрират, че по-високите равнища на въглероден диоксид във въздуха водят до по-ниски равнища на цинк и желязо в пшеницата, ориза, ечемика и сродните им култури. Това е от голяма важност, защото дефицитите на цинк и желязо са свързани с доста здравословни проблеми.

" Цинкът е от решаващо значение за имунната система. Дефицитът на цинк прави сложни за лечение пневмонията, диарийните болести, маларията ”, споделя Еран Бендавид, доцент по медицина. " Недостигът на желязо има разнородни прояви, от заспалост и възприятие на уязвимост до по-широки резултати като слаби достижения на децата в учебно заведение. ”

Концентрациите на цинк и желязо са директно подвластни от изискванията на напредък на питателните култури, а те на собствен ред се въздействат от климатичните промени, изяснява Дейвид Лобел, професор по просвета за земните системи в Школата по земни, енергийни и екологични проучвания, който учи връзката сред изменението на климата и културите. Той е фокусиран върху връзката сред СО2 и храненето на самите растения.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР