С промяна в Закона за мерките за извънредното положение, депутатите

...
С промяна в Закона за мерките за извънредното положение, депутатите
Коментари Харесай

На ниво комисия: Законодателно уреждат временни протекции за българските храни

С смяна в Закона за ограниченията за изключителното състояние, депутатите от правната комисия уредиха законодателно оповестената през вчерашния ден самодейност за въвеждане на краткотрайна защита на производството на храни, локално произвеждане. Това стана през преходните и заключителни разпореждания на преди малко утвърждения от комисията законопроект за промени в Закона за комерсиалния указател и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел. По предложение на Красимир Ципов от ГЕРБ бе признато допълнение в Закона за ограниченията за изключителното състояние. 
" Смятаме, че в закона за ограниченията по време на изключителното състояние би трябвало да се сътвори нов параграф, нов текст, а точно: в Закона се основава нов член 16а, който да гласи следното – до анулацията на изключителното състояние с акт на Министерския съвет, може да се вкарват краткотрайни ограничения за отбрана на производството на храни, създадени на територията на България и стартирането им на пазара във вериги от магазини ", съобщи Ципов.  " Вериги от магазини " са магазини за самообслужване за продажба на дребно на храни и нехранителни артикули, където търговията се прави от името и за сметка на едно лице в постройка, която дружно със оборудванията съставлява сложен обект, като магазините би трябвало да разполагат с обекти в най-малко три административни области на територията на старната, се прецизира в новата наредба. Тя планува и наказания - който наруши условията Повторно нарушаване е нарушаване, осъществено в тримесечен период от влизане в действие на наказателното разпореждане, с което нарушителят е осъден за същото нарушаване.
В новия текст се показва още, че нарушаванията се откриват с актове, формирани от длъжностни лица, оправомощени от изпълнителния шеф на Българска организация по сигурност на храните(БАБХ) или от шефа на съответната регионална дирекция по сигурност на храните, и че наказателните постановления се издават от изпълнителния шеф на БАБХ или от шефа на съответната регионална дирекция по сигурност на храните.
С акта по алинея 1 (акта на Министерския съвет за краткотрайна отбрана на родното производство), може да се вкара краткотрайна възбрана за импорт на избрани храни от страни, които не са членове на Европейски Съюз, при съблюдаване на интернационалните контракти, по които България е страна, планува още новият текст.
" Смятаме, че това би трябвало да бъде една първа стъпка за определяне на сходен механизъм ", съобщи Ципов и обърна внимание, че след анулацията на изключителното състояние, от Министерството на земеделието следва да подхващат съответни дейности този механизъм да залегне в Закона за храните ". 
Предложението му бе единомислещо подкрепено с 21 гласа " за " и без нито един " въздържал се " или " срещу ".
При разискването Филип Попов от Българска социалистическа партия не пропусна да изтъкне, че от левицата доста пъти са предложили умишлен закон за отбрана на българското произвеждане. " Радваме се че 3 години по-късно, ръководещите са се вслушали. Това е стъпка в вярната посока ", разяснява той.  Попов обърна внимание на риска от недостиг и предложи да се направи разбор.
" Да, би трябвало да се държи сметка за какви артикули следва да се вкара такава краткотрайна възбрана, удостовери Ципов и акцентира, че става въпрос за краткотрайна възбрана на вноса.
От Българска социалистическа партия показаха и безпокойство да не би планувания 3-месечен период в текста за глобите не допуска, че изключителното състояние ще трае не по-малко от 3 месеца, на което Ципов отговори, че текстът касае единствено повторните нарушавания - че повторното нарушаване следва да е осъществено в 3-месечен период от влизането в действие на наказателното разпореждане, т.е. в този 3-месечен период да има осъществено наново нарушаване и то да бъде осъдено с по-високата глоба, а точно имуществена глоба от 30 хил до 50 хиляди лв..
С утвърждения законопроект за промени в Търговския указател и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел се вкарва Централизираната административна осведомителна система (ЦАИС) – така наречен „ единна входна точка “ за подаването на годишните финансови доклади и статистика в машинно четим формат и интеграция с Национална агенция за приходите, Национален осигурителен институт и Агенцията по вписванията. Очакванията са това да облекчи административната тежест за бизнеса.
Вижте още:
НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 13 април
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР