С промяна в плана за управление на Витоша съоръженията ще

...
С промяна в плана за управление на Витоша съоръженията ще
Коментари Харесай

С промяна в плана за управление на Витоша съоръженията ще бъдат подменени

С смяна в проекта за ръководство на Витоша оборудванията ще бъдат сменени
Новият проект за ръководство на Витоша е изтеглен, ще променим една дума в настоящия, която ще разреши строителството в планината. Това сподели министърът на околната среда и водите Нено Димов, който дружно с вицепремиера Валери Симеонов и ръководителя на Столичния общински съвет Елен Герджиков инспектираха част от оборудванията на „ Витоша ски ”, съобщи кореспондент на БГНЕС.

„ Първата стъпка е да бъде инициирано към Министерство на околната среда и водите предпочитание от Столичната община или министерството на спорта, или по едно и също време, за смяна на проекта на парк „ Витоша ”. Тази смяна би трябвало да мине през съответната процедура. Тя би трябвало да позволи строителството в планината. В момента би трябвало да разгадаем това да е допустимо. След което би трябвало да има капиталово желание и това желание ще премине през съответните оценки и ще кажем дали то е възможно или не, тъй като тук има ограничавания. В момента даже официално да бъде подадено някакво желание, аз ще би трябвало да го отхвърля, тъй като априори е неразрешено такова нещо ”, обясни министър Нено Димов.

Той акцентира, че тази смяна няма да се случи тази зима, тъй като даже да бъде импортирано желанието, има процедура, която няма по какъв начин да приключи до края на зимата. Министърът акцентира, че в този момент настоящият проект за ръководство на Природен парк „ Витоша “ не разрешава да бъде направена, каквато и да е смяна на лифтовите уреди.

„ Конкретната смяна е от неразрешено в позволено да стане строителството и подмяната на тези трасета. Ние би трябвало да разгадаем това да е допустимо “, изясни той.

Министърът добави, че преди една година е имало работна група, която е приключила своята работа, само че досега ние имаме единствено информация, че тя е приключила, чакаме да бъде стартирана процедура към Министерство на околната среда и водите, с цел да може ние да я продължим. Той добави, че процедурата от 2012 година за разработване на новия проект за ръководство на Витоша е отдръпнат от вносителя.

Вицепремиерът Валери Симеонов, който също взе участие в инспекцията на Драгалевския въжен превоз, сподели, че е време да се постави завършек на актуалното „ зелено иго ” у нас.

„ Идваме, с цел да правим едно контролно експериментиране на една от реликвите на Балканския полуостров и на Европа, може би един от най-старите настоящи лифтове, и с цел да се убедим за следващ път, че тези уреди плачат за незабавна замяна, и че повече модерно „ зелено “ иго България не би трябвало да позволява, имам поради непрекъснатите спънки, които се основават за най-елементарни дейности, които са свързани с обслужване на обществото “, уточни още той и добави, че със боязън се качва на лифта.

Симеонов изясни, че ще бъдат подхванати две стъпки за решение на проблема посредством смяна на Плана за ръководство с решение на Министерския съвет и надлежно с смяна в Закона за горите. Според него по този метод оборудванията ще бъдат сменени и софиянци ще могат да се любуват на хубостите на планината.
 Министри се срещнаха със положението на оборудванията на Витоша през днешния ден. На фотографията: Нено Димов Министри се срещнаха със положението на оборудванията на Витоша през днешния ден. На фотографията: Нено Димов / БГНЕС
Председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков съобщи, че към този миг Столичната община не е страна по тази процедура.

„ Единственият метод да станем страна по тази процедура е да бъде призната смяната в Плана за ръководство на Витоша, след което стартират процедури по капиталови планове и направа на подробни устройствени проекти. Тук е към този момент ролята на общината. За да стигнем до направата на проектите, които съответно и тъкмо споделят, какво е възможно, къде да се построи и да се инсталира. Това ще бъде утвърдено от общината ”, разяснява Герджиков.

Стана ясно още, че се чака отчетът да бъде импортиран всеки миг в общината. Едва по-късно може да бъде направена оценка за влияние на околната среда и всички други изисквани от закона процедури, в случай че е налице капиталово желание.

Радослав Пеев от „ Витоша ски ” разгласи, че до две години сдружението може да влага сред 50 и 70 млн. евро в замяна на оборудванията, в случай че смяната в проекта стане факт.

„ Ски зоната е под 1% от цялата територия на парка, тъй че за поголовно изсичане и съсипване на планината не може да се приказва. Броят на оборудванията се резервира като считаме влековете да бъдат сменени с лифтови уреди ”.

От „ Витоша ски ” дефинираха още като несериозни обвиняванията, че Витоша е занемарена, с цел да има туристи по другите курорти като Боровец и Банско. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР