С промяна в курса, която може да разпали гражданска война

...
С промяна в курса, която може да разпали гражданска война
Коментари Харесай

Макрон къса с френското табу за фермерските субсидии

С смяна в курса, която може да разпали революция във френската политика, френският президент Емануел Макрон скъса с обичайно непоклатимата защина на дотациите на земеделските производители в страната, написа " Политико ".

Ако има нещо, което се смяташе за несъмнено в договарянията за бюджета на Европейски Съюз на всеки седем години, то това беше, че Франция ще окаже най-силната опозиция против по-либералните стопански системи в Северна и Източна Европа, които преглеждат земеделските дотации като безпричинно разточителна светиня от друга ера.

Но в този момент и Франция дава сигнал, че Общата селскостопанска политика (ОСП) не е свещената крава, която в миналото е била, и е необходим нов метод. Излизането на Англия от Европейски Съюз ще отвори годишна дупка от 12 милиарда евро в новата бюджетна рамка 2021 – 2027 година, което предопределя потребността от стратегическо преразглеждане на разноските на Европейски Съюз.

Отбраната, сигурността, миграцията и цифровите технологии се обрисуват като ясни стратегически цели за Брюксел. Това слага в сложна позиция отбраната на свещения статут на фермерите, изключително на по-големите притежатели на земя. При настоящия бюджет големи суми от 58 милиарда евро годишно, или към 40% от бюджета на Европейски Съюз, отиват за заплащания по ОСП, само че 80% от тези средства се отнасят единствено до 20% от стопанствата.

Изданието цитира писмо от декември, с което Париж приканва Брюксел да даде приоритет на защитата и образованието, като предприеме " дълбоки промени на най-старите политики ( ОСП и политиката на сближаване) " за " да се посрещнат по-добре провокациите, на които тези политики би трябвало да дават отговор, с цел да се реализира успеваемост и добавена стойност на европейско ниво ".

Защита до последното евро

Посланието, с което се приема нуждата от цялостна смяна, се разграничава трагично от досегашната непоклатима позиция на Франция за запазване на статуквото при селскостопанските дотации. Предложението на Европейска комисия за бюджета се чака през май и както постоянно, от Франция се чака да пази ОСП като неприкосновената алена линия.

Погледнете седем години обратно и тогавашния президент Никола Саркози, който се заричаше да отбрани размера на френския дял за ОСП до " последното евро ", изправен пред проектите на някогашния еврокомисар по бюджета Януш Левандовски да понижи дотациите за селското стопанство. " Никой не би трябвало да си показва, че ще позволим разрушение на Общата селскостопанска политика. Капацитетът ми да одобрявам компромис по тази алена линия е нула - плюс нула ", споделя Саркози преди седем години, представен от " Политико ".

Като се има поради историята на Франция във образуването на земеделската политика на Европейски Съюз, смяната в тона на Париж е забележителна. Следвоенните френски политици освен сътвориха ОСП през 1962 година, когато желаеха система за директни заплащания за своите аграрни стопани в подмяна на единодушие за общ европейски пазар. Франция също по този начин остава най-големият чист бенефициент на политиката, като получава от Брюксел към 9 милиарда евро годишно за подкрепяне на фермерите си.

Новината от Париж не пада от небето. В публикувано изявление по политическите си цели през септември, Макрон сложи въпроса дали ОСП работи за фермерите или за потребителите и сподели, че на страната би трябвало да се разреши да се запита за режима на подкрепяне " без табута ".

Последното изказване на Париж, направено от генералния секретариат по европейските въпроси, не поддържа категорично бюджетните съкращения, само че мнозина в Брюксел четат сред редовете. Европейският комисар по бюджета Гюнтер Йотингер, да вземем за пример, сподели пред " Политико ", че приветства готовността на Макрон да се захване с финансирането на ОСП.

" За първи път се афишира: " Да, ние знаем, че има потребност от някои съкращения и би трябвало да ги създадем ", считам, че това е добър сигнал ", споделя Йотингер запитан по отношение на позицията на Макрон по въпросите на селското стопанство.

" Мисля, че за личното му доверие е значимо освен да кажем: " Тук има неправда... и ние би трябвало да създадем повече ", само че да кажем: " Ние сме подготвени да стигнем до компромис " и да не чакаме всяко евро, всеки цент за селските региони и за земеделския бранш ", добавя Йотингер.

Селската политика – скъпоценното украшение на Франция

Френският евродепутат Мишел Дентин, който принадлежи към дясната Европейска национална партия, видя писмото и го дефинира като знак на политическата стихия, в която може да попадне френското държавно управление.

" Ако държавното управление реши да погребе вечно илюзиите на тези, които към момента мислят, че Франция би трябвало да бъде земеделска страна, която обичайно е бранител на ОСП, това държавно управление не е мое ", споделя Дентин и прибавя, че тази селскостопанската политика е " драгоценност " в ръцете на Франция.

Дентин отхвърля интерпретацията на думите на Макрон, че френският президент дава знак за подготвеност за понижаване на разноските за ОСП. " Няма никакво понижаване на ОСП в този документ ", споделя евродепутатът от ЕНП. " ОСП е същинска добавена стойност за Европа. Това, което ние споделяме е, че ОСП има потребност да бъде реформирана. Ние няма да противопоставяме фермерите, откривателите и младежите ", споделя Дентин.

Изданието цитира и европейски посланик, който отхвърля интерпретацията, че Макрон дава сигнал на единодушие за съкращаване на разноските по ОСП. " В този документ няма никакво съкращаване на ОСП, даже имплицитно. ОСП е същинска добавена стойност за Европа. Това, което споделяме е, че ОСП би трябвало да се реформира. Ние няма да тръгнем да се противопоставяме на фермерите, откривателите и младежите ", прибавя източникът на " Политико ".

Френското финансово министерство съобщи, че не знае за документа.

Ако обаче 40-годишният Макрон е решил да наруши откритата френска политика, той го прави във допустимо най-подходящото политическо време. Повечето специалисти в региона на земеделската политика признават, че е съвсем несъмнено, че финансирането за фермерите ще бъде понижено и битката с тази наклонност може да значи изгубено време за изгубена идея.

На конференция в понеделник ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се приближи до признанието, че земеделските фондове ще бъдат орязани. Юнкер сподели, че не поддържа " кървави " съкращения, които биха провокирали вреди в земеделската промишленост. Той даде обещание да сведе загубата на " кръв " до най-малко и не отхвърли, че може би ще е нужна интервенция.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР