С промяна на правилата за преговори за членствоЕвропа може да

...
С промяна на правилата за преговори за членствоЕвропа може да
Коментари Харесай

Френският президент Еманюел Макрон настоява: ЕС да има ясен план за Западните Балкани

С смяна на разпоредбите за договаряния за участие
Европа може да стане на 33 страни

Правилата за започване на договаряния за участие в Европейски Съюз би трябвало да се премислят, тъй че да се даде ясна европейска вероятност на Западните Балкани. Това сподели френският президент Еманюел Макрон в Страсбург, където показа целите на страната си за 6-месечното ротационното председателство на Европейски Съюз.
Макрон съобщи още, че Конференцията за бъдещето на Европа би трябвало да бъде последвана незабавно от конференция за Западните Балкани.

И от географска, и от историческа позиция Западните Балкани са в сърцето на европейския континент посредством трагичната си история, както и посредством обещанието за бъдеще, сподели френският държавен глава:

“Те носят белези, които ни припомнят по едно и също време за крехкостта на мира и силата на нашия съюз”, добави той и акцентира, че Европа има отговорности към тях, включително и за европейска вероятност, която, по думите му, се вписва в рационално време.

“Ние модернизирахме процедурата за договаряния през последните месеци. Но ние знаем доста тъкмо, че не тази Европа с тези правила може да стане Европа на 31, 32 или 33. Това не е по този начин и другояче ние ще излъжем себе си.

Така че в границите на Конференцията за бъдещето през май би трябвало главно да преразгледаме нашите правила, с цел да ги създадем по-ясни и разбираеми, с цел да вземаме по-бързи и мощни решения. Но също по този начин и политически би трябвало да сме почтени за рамките на тази Европа, в която Западните Балкани имат своето място”, сподели Макрон, представен от кореспондента на БНР в Страсбург.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР