С промените за в Закона за неизбежната отбрана не се

...
С промените за в Закона за неизбежната отбрана не се
Коментари Харесай

Неизбежната отбрана не е живот срещу собственост

С измененията за в Закона за неизбежната защита не се опълчва живот на благосъстоятелност и няма план за въоръжаване на хората. Това е едно детайлизиране на текста и дава опция на човек да си търси правата, означи в предаването „ Тази сутрин” по бТВ Искрен Веселинов, народен представител от Обединени патриоти, който е и вносител на поправките за неизбежната защита.

По думите на Веселинов в сегашния текст имаме право на отбрана, когато в жилището се влезе с щурм или с принуждение. „ По-малко изплашен ли си, когато видиш против себе си нападател, влезнал с шперц или през отворения прозорец. Имаме неоправдателни присъди на хора, които им разрушават вратите, пазят се със законното си оръжие и все пак са осъдени”, означи Веселинов.

Обсъжда се не институтът за неизбежната защита, т.е. случаите, в които човек има опция да се отбрани, а по кое време той надвишава рамките на тази неизбежна защита и по кое време не, сподели още Искрен Веселинов.

Емануил Йорданов, юрист, някогашен министър на вътрешните работи, напомни, че опит за смяна във връзка с неизбежната защита е юридически и преди 20 години и тогава Конституционният съд в свое решение по конституционно дело номер 13 през 1997 година, се произнася, че въпросните текстове опонират на конституцията.

Според него новопредложените текстове се припокриват с тези от 1997 година.

„ Не мисля, че с тези оферти се насърчават убийствата, само че ми се коства, че се внася неизясненост в закона, в случай че тези промени бъдат признати на второ четене. Най-голямата неизясненост идва от метода, по който са дефинирани нормите”, сподели още Йорданов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР