С промените в Закона за висшето образование /ЗВО/ се предлага

...
С промените в Закона за висшето образование /ЗВО/ се предлага
Коментари Харесай

Предлагат ректорите на държавните университети да сключват договор за управление с министъра на образованието

С измененията в Закона за висшето обучение /ЗВО/ се предлага ректорите на държавните висши учебни заведения да подписват контракт за ръководство с министъра на образованието и науката. Целта на тези контракти е за възлагане на избрани политики, на цели и задания на университетите, защото в този момент ректорите са виновни единствено пред академичната общественост. Това сподели министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, представяйки измененията в ЗВО за първо четене на съвещанието на парламентарната просветителна комисия.

Според предлаганите промени задължението на ректорите пред министъра на образованието ще е да регистрират резултатите от осъществяването на политиката за развиване на университетите, за финансовото им положение, за съществуващите проблеми и за ограниченията за тяхното решение. Нямаме за цел да лишаваме от академичната автономност, а предлагаме шерване на отговорността за стратегическото ръководство на университетите, съобщи министър Вълчев. Той добави, че задачата е да има гласност и бистрота в ръководството на висшите учебни заведения.

Проф. Анастас Герджиков даде обещание, че главните заплати в СУ ще бъдат увеличени с 60 на 100

Предлагаме да бъде регламентирана и минимална работна заплата за асистентите в университетите, както и да има квота за младите преподаватели в университетските органи на висшите учебни заведения, сподели просветителният министър.

Необходимо е началната съществена заплата за асистентите да бъде 1148 лева, като за покачването на тези заплати на асистентите и на основните асистенти са нужни 22,7 млн. лева, съобщи ръководителят на Синдиката "Висше обучение и просвета " към КНСБ доцент Лиляна Вълчева.

Министър Вълчев разгласи, че измененията в ЗВО плануват да има Национална карта на висшето обучение в страната, предлага се и електронизация на акредитацията на университетите. Предлагаме един учител да взе участие в акредитацията на един университет и това ще подтиква висшите учебни заведения да основават лични школи, сподели министър Вълчев.

Той осведоми, че се планува да бъдат освобождавани от такси студентите, които са в професионалните посоки с предстоящ дефицит на пазара на труда. Промените плануват да се уреди и статутът на двете професионални гимназии по компютърни технологии - в София и в Правец, които са към Техническия университет. Това е един добър и неповторим модел на просветително съдействие, който би трябвало да бъде прибавен и при други професионални учебни заведения и университети, означи министър Красимир Вълчев.

Красимир Вълчев: Вървим към дуално образование и във висшето обучение

Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България сподели, че поддържат законопроекта и плануваният в него мораториум върху разкриването на нови университети до влизането в действие на Националната карта на висшето обучение. Според спомагателна наредба в законопроекта, до приемането от Народното събрание на Националната карта на висшето обучение в България се открива мораториум върху откриването на висши учебни заведения, на съществени звена и на филиали в държавните висши учебни заведения, като се изключи преобразуването за консолидация и оптимизация.

Председателят на Съвета на ректорите проф. Любен Тотев сподели, че Съветът поддържа импортирания от Министерски съвет законопроект за промени в ЗВО, само че означи, че може да се намерения дали не е добре за има един закон за висшето обучение и за науката.

Николай Цонков от "БСП за България " също сподели, че е по-добре да се изготви напълно нов Закон за висшето обучение, защото следва приемането и на нова Стратегия за развиването на висшето обучение. Ако до момента имахме мощно либерализирана политика във висшето обучение, то с измененията в ЗВО ще се стигне до свръхрегулацията му, разяснява Цонков.

Председателят на парламентарната просветителна комисия Милена Дамянова съобщи, че в България има над 240 тактики и до момента в който се пишат тактиките, младежите си отпътуват от страната.

Законопроектът беше признат с 13 гласа "за ", а шестима депутати се въздържаха при гласуването.

Красимир Вълчев открои главния проблем във висшето обучение
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР