С промените в Закона за устройството на черноморското крайбрежие, приети

...
С промените в Закона за устройството на черноморското крайбрежие, приети
Коментари Харесай

Уреждат законодателно създаването на биваци за къмпингуване

С измененията в Закона за устройството на черноморското крайбрежие, признати от парламентарната районна комисия за второ четене, като се изключи един параграф, отсрочен за идната седмица, се урежда легално къмпингуване отвън къмпингите в места, които дават отговор на минимални условия от гл. т. на санитарни условия, достъп до вода, тоалетна, ток и прочие, каквито занапред ще се основават. 
" Поставяме началото за основаването на такива места, които ще дават опция за по-близък допир с природата и за по-натурален туризъм ", разяснява пред Actualno.com ръководителят на комисията Искрен Веселинов. Такива места още няма, тъй като до момента законът не е създавал такава опция, означи той.
От неправителствия бранш обаче показаха опасения, че текстът за тези " устроени места " или " биваци " няма къде да се приложи и е това ще докара до отлив на къмпингуващите туристи от България и до неспособност на процедура да се къмингува.
" Председателят на комисията единствен рационално предлага " устройване " тук-там отвън категоризираните къмпинги, само че в идващият член в проектозакона прави партизани всички, които не къмпират в тези места, а такива " устроени места " в България няма! ", сигнализираха представители на неправителствени организации още след първото четене на текстовете. 
Помолен да разяснява по какъв начин ще се реши казусът, Искрен Веселинов акцентира, че се планува отсрочване с една година на периода за влизане в действие на наказателните разпореждания. " Така че в идната една година - интервалът, в който би трябвало да излязат наредбите и вероятно да се структурират тези места няма да има такива наказания ", увери той.
Димитър Канарев от национална асоциация Българско черноморие адмирира  законодателното споразумяване на биваците и от името на доста притежатели и ползватели на парцели по черноморието. " За да се реализира понижаване на отпадъците по черноморието би трябвало да се търсят нови стопански изгоди за локалните крайбрежни общности, съчетано с запазване на околната среда ", сподели той и изрази увереност, че текстовете, отнасящи се до така наречен биваци ще имат подобен резултат.
Поради несъгласия сред предлаганите от вносителите на държавния законопроект административно-наказателни разпореждания със Закона за нормативните актове и Указа за неговото използване, депутатите от комисията взеха решение да отсрочат разгледането на тези текстове на изключително съвещание идната седмица.
Според специалистите на комисията допустимо е да се наложат корекции за изясненост кой орган кои нарушавания открива и кой постанова глобите. В хода на полемиката Тома Белев обърна внимание, че четирите типа дюни са в идентична степен застрашени и че санкциониращите органи би трябвало добре да познават растенията, с цел да могат да откриват нарушавания и че в случай че са общините ще би трябвало да си назначат ботаници.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР