С промените в закона, които ще позволят съкращаване на сроковете

...
С промените в закона, които ще позволят съкращаване на сроковете
Коментари Харесай

Нанков: Цялата АМ „Хемус“ може да бъде готова през 2023 г.

" С измененията в закона, които ще разрешат редуциране на периодите за осъществяване на отчуждителни процедури, и при добра организация, е изцяло реалистично цялата автомагистрала „ Хемус “ да бъде подготвена година по-рано от оповестеното и по нея от София до Варна да се пътува през 2023 година Преди две седмици депутати предложиха промени в Закона за държавната благосъстоятелност, които се чака да бъдат признати до към 30 дни. Това ще понижи в пъти периодите за отчуждителни процедури и от тях ще бъде спестявана най-малко година – година и половина, без това да се нарушава финансовите ползи на притежателите на земя. Преди две години бяха признати и промени в Закона за запазване на околната среда, което също способства за редуциране на периодите с сред 6 месеца и година ". Това заяви в Ловеч заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков. В града той взе участие в третата поредна полемика за създаване на инфраструктурния обект на тематика „ Магистрала „ Хемус “ – новите 134 км “. В нея се включиха също ръководителят на Управителния съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура “ Георги Терзийски и изпълнителният шеф на „ Автомагистрали “ ЕАД Стоян Беличев.

" През юни стартират процедурите за последните близо 90 км на автомагистрала „ Хемус “ в сектора от разклона с пътя Русе – Велико Търново до п.в. „ Буховци “, заяви още Нанков.

Отсечката от Велико Търново до п.в. „ Буховци “ ще бъде разграничена на три подучастъка. За първите два с дължина към 60 км от Велико Търново в посока Търговище се актуализират подробните устройствени проекти. За тях до 20-25 дни може да започва социална поръчка за разработване на уголемен абстрактен план. В началото на идната година ще може да се разпореди строителство на инженеринг в сектора като ще се реши дали да бъде инхаус или отворена процедура. За последния подучастък, който е към 30 км, има подготвен абстрактен план и до 40 дни може да се разпореди процедура за инженеринг – допроектиране и строителство. През тази година ще работим по проектирането и отчуждаването, с цел да може през 2020 година и там да започват строително-монтажни работи.

Възстановени са строително-монтажните работи по част от трасето с дължина 16,3 км сред пътните възли „ Белокопитово “ и „ Буховци “, които бяха спрени през зимния сезон. Все още не са завършили отчуждителните процедури за 15 км заради тъжби. До края на месеца се чакат решенията по последните 25 каузи. Предвижда се работата по тази част от правата да стартира в средата на идващия месец.

През есента се чака да бъде приключен секторът от Ябланица до п.в. „ Боаза “ от Автомагистрала „ Хемус “. Близо 10-километровото трасе към този момент е готово на 80%. След 2 седмици стартира полагане на циментова стабилизация, след което и поетапно полагане на асфалта. На терена има мобилна асфалтова база.

От през вчерашния ден „ Автомагистрали “ ЕАД започва поетапното строителство на 134 км от автомагистралата сред п.в. „ Боаза “ и разклона с пътя Русе – Велико Търново. За построяването на правата от държавния бюджет са обезпечени 1,12 милиарда лева без Данък добавена стойност. Трасето е разграничено на шест сектора. В момента се изготвят механически планове за секторите от 1 до 3. За останалите има абстрактен план и са определени реализатори, които имат задача да актуализират изработените парцеларни планове, въз основата на които по-късно ще се извърши придобиване на земя за държавна потребност.

" Знаем какво направи Автомагистрала „ Тракия “ за Южна България и какво се построи към нея. За страдание люлката на българщината – Северна България, изостава в последните 30-40 години и демографски, и стопански. „ Хемус “ или „ Тракия “ не са панацея за дадения район, само че имат голямо икономическо и обществено значение. Сравнявайки параметрите за 2017 година за Северна и Южна България, две трети от популацията на страната, което живее на юг от Стара планина основава 75% от Брутния вътрешен артикул. Нетните задгранични вложения в Южна България са 93%. Това не се дължи единствено на един инфраструктурен обект, само че той е съществена причина за всички стопански и обществени интензивности, които следват развиването на сходна базисна инфраструктура ", обърна внимание районният заместник-министър.

" Със започването на 134 км от автомагистрала „ Хемус “ за всички е ясно, че процесът на построяването й е необратим и интензивен. Имаме силите, опциите и потенциала да бъдем съответни на упованията на цялата страна ", разяснява Георги Терзийски и изрази убеденост, че дейностите ще бъдат изпълнени качествено.

Изпълнителният шеф на „ Автомагистрали “ ЕАД подсети, че се спекулираше дали сдружението има потенциал да се оправи със задачата. Стоян Беличев напомни, че то от доста години е по автомагистралите в България, а сега мобилизацията е цялостна. За три месеца са основани три нови отдела,  назначени са 12 нови инженери, които ще работят единствено по плана, и 7 геодезисти. Купува се нова техника, която е на терен. Ще се наемат хора по и ще се употребяват кариерите, които са наоколо до трасето, а това ще съживи регионите.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР