С промените в Наказателния кодекс ограничаваме възможността да се редуцира

...
С промените в Наказателния кодекс ограничаваме възможността да се редуцира
Коментари Харесай

Предложение: Не повече от 1/5 намаление на присъдата при тежки престъпления

С измененията в Наказателния кодекс ограничаваме опцията да се редуцира наказването. Това сподели в изявление за Българска национална телевизия министърът на правораздаването Данаил Кирилов.
" Промените в Наказателния кодекс, касаещи съкратеното правосъдно произвеждане , са резултат от публичен спор и считам, че са навременни. Друг въпрос е до каква степен са уместни в подтекста на развиването на българското наказателно право. Българското общество стартира да изпитва реактивност, когато има тежки закононарушения. Общественият спор би трябвало да бъде задоволително сериозен и изчерпателен и да се основава на едни правила ", добави още той.
" В нашия законопроект, който внесохме на 5 септември, сме дали съответни отговори кои закононарушения са тежки и кои не. Те няма да затруднят правоприлагането. Два са критериите в предлагането ни за смяна на член 58 А от Наказателен кодекс. Първата е справедлива във връзка с типа закононарушения. В предлагането са визирани 4 групи незаконни действия – тежка телесна щета, ликвидиране, обезчестяване и блудничество ", сподели още Кирилов.
По думите му при тях може да има кратко произвеждане, само че се лимитират последствията. " Ограничаваме опцията да се редуцира наказването . Сега е допустимо да се редуцира с една трета от размера на наказването. Ние сме предложили това да не е повече от една пета ", добави министърът.
" Във всеки обособен случай съдът дефинира съответно дали се предлага понижаване на наказването с до една пета, или не. Това е решение на съда и следва да бъде резултат от позицията и на прокуратурата, и на всички други участници в процеса ", изясни още Кирилов. 
По думите му, прокуратурата пледира на една равнопоставена основа т.в мнението ѝ тежи и се равнопоставя на мнението на другите участници.
" Имам доверие на съда и считам, че като общество би трябвало да му се доверяваме ", сподели още Кирилов.
В коментар за избора на основен прокурор правосъдният министър изрази мнение, че процедурата следва условията на закона. По думите му единството на мнението на съсловието е позитивен сигнал и по тази причина самият той не предложил друга кандидатура. Според Кирилов кандидатурата на Иван Гешев има и необятна социална поддръжка. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР