С промени в Закона за опазване на околната среда и

...
С промени в Закона за опазване на околната среда и
Коментари Харесай

Ще бъде ли масово замърсена питейната вода на България?

С промени в Закона за запазване на околната среда и Закона за водите действително се отстраняват трите санитарно-охранителни зони към водоизточниците, от които се черпи питейната вода в България, и се заместват със единствено една, доста по-малка – при водохващането. За това сигнализира още веднъж лицето на неправителствената коалиция " За да остане природа в България " Тома Белев.
За пръв път Белев приказва по тематиката в средата на юни месец, по време на конференция на " Демократична България ", отдадена на концесионния контракт на " Юлен " АД за ски зоната в Банско. Тогава Белев беше безапелационен – цели се да се отстранен рестриктивните мерки за замърсяващи производства, които са съществували досега, в в този момент съществуващите санитарно-охранителни зони . Това става с непосредствено унищожаване на зоните, за сметка на въвеждане на нова, по-малка зона, единствено при водохващането.
Нагледно Белев даде образец във Фейсбук профила си какво ще се случи. Той разгласи и, че да вземем за пример прекъсването на волфрамовата мина до Велинград, която беше спряна, ще стане допустимо да се направи, в случай че минат законовите промени.
Сподели с товите другари
Според Белев главният проблем е, че е имало оповестени за публично разискване промени в Закона за запазване на околната среда, само че те били три странички. Заради този нов закон Министерският съвет обаче приема и промени и в Закона за водите, както и в Закона за здравето и страниците към този момент стават 36, като само министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев бил срещу. Белев прикани всеки искащ да подаде мнение до Комисията по околна среда и води на Народното събрание.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР