С промени в Закона за ДДС, приложени в преходните разпоредби

...
С промени в Закона за ДДС, приложени в преходните разпоредби
Коментари Харесай

Предложение: Фирмите да отчитат касите си всеки месец

С промени в Закона за Данък добавена стойност, приложени в преходните разпореждания на закона за бюджета, той предлага всеки месец компаниите да регистрират пред Национална агенция за приходите касовите си наличия. Ако данъчните открият, че сумите са подозрително високи, ще подхващат инспекция.

С тази наредба Василев желае да приключи злоупотребите с неотчетни заплати, които се дават в плик. Неотчетните пари нормално се употребяват за фиктивно систематизиране на дивиденти, като парите в действителност отиват за погашение на хонорари на чиновниците. От тази скица недобросъвестните работодатели печелят, тъй като не заплащат осигуровки върху по този начин раздадените пари, отбелязва вестник СЕГА.

БЕЗСМИСЛЕНО БРЕМЕ

Първи реагираха счетоводителите, които сигнализират каква безсмислена административна тежест е декларирането на касови наличия всеки месец.

Първо, Национална агенция за приходите ползва надзор върху фирмените каси от 2018 година, без да товари с това компаниите, тъй като употребява данни от националната статитистика. От тогава в идващите години на ярко излязоха големи суми за над 10 милиарда лева, върху които бе заплатен налог дял. Касовите наличия се почистиха, там където ги е имало, и новата мярка с ежемесечната отчетност няма да докара до нови приходи в хазната, предизвестяват счетоводителите.

" Обида е непрекъснатото вменяване на работещите компании, че са мошеници и мамят фиска! Недопустимо е отношението от тежка и закостеняла администрация, която като се изключи че не се реформира, в противен случай утежнява средата за правене на бизнес! ", пишат в профилираните счетоводни конгреси представители на гилдията.

Според тях измамниците още веднъж ще намерят малки врати, само че правилните компании са изправени пред поредна административна тежест и спомагателен труд. Друг проблем е, че доста от фактурите не идват в точния момент и при ежемесечно отчитане има заплаха компаниите да дават погрешни данни, което може да провокира отрицателни последствия за тях. " Законът за Данък добавена стойност дава право една фактура да се включи в дневника за покупки и да се употребява данъчен заем 12 месеца след издаването й, точно поради това, че документите идват с огромно забавяне. А невключването на фактура, платена в брой, директно кореспондира с касовите наличия ", изясняват счетоводители.

Асен Василев разгласи на брифинга при представянето на бюджета, че към този момент е разискал измененията в Закона за Данък добавена стойност и други закони със сдруженията на счетоводителите и инспекторите, само че все пак се чака мощна отрицателна реакция от страна на работодателските организации.

ДИВИДЕНТИ И ЗАПЛАТИ САМО Пожарна охрана БАНКОВ ПЪТ

Друго предложение на финансовия министър е дивидентите да се изплащат единствено по банков път, без значение от сумата. В момента ограничаването за заплащане в брой е 10 000 лева, по тази причина е допустимо касови наличия да бъдат изчистени с няколко заплащания на дивиденти в брой от 9999 лева После тези пари нормално също се дават за заплати под масата, без да се заплащат осигуровки и налози.

С промени в Закона за рестриктивните мерки на заплащания в брой Василев предлага във всички компании с над 50 души личен състав възнагражденията да се изплащат само по банков път. Специално за компаниите от бранш " Ресторантьорство и кетъринг услуги " се планува заплатите да се превеждат единствено по банкова сметка без значение от броя на личния състав.

Както стана към този момент известно, финансовият министър Асен Василев предлага една много екстравагантна законова наредба против сивия бранш в ресторантьорския бизнес - клиентите на заведенията да откажат да платят сметката, в случай че не получат касова записка. Очаква се това да дисциплинира ресторантьорите, а потребителите да станат по-взискателни. Мярката към този момент провокира повече удивление по какъв начин може да сработи, в сравнение с утвърждение.

Ресторантьорският бизнес първи получи данъчни преференции по време на коронавирус пандемията - Данък добавена стойност бе понижен от 20 на 9%. В подмяна на това браншът се ангажира да завиши минималния застрахователен приход на заетите на 810 лева - много над тогавашната минимална заплата от 650 лева Ниската ставка Данък добавена стойност бе удължена до края на 2023 година макар, че ковид-пандемията от дълго време мина и това провокира много отрицателна реакция от страна на други бизнеси.

Сегашните дейности на финансовия министър демонстрират, че очевидно не е удовлетворен от приходите в хазната, които идват от този бранш.

Работодателски организации обаче побързаха да защитят ресторантьорите и се учудиха за какво по този начин проектобюджетът за тази година е толкоз рестриктивен към тях.

От БСК показаха терзание, че наложителното заплащане по банков път ще затрудни работещите в този бранш, тъй като нямало задоволително банкомати в цялата страна. " Това ще сътвори усложнения за хората с най-ниски приходи поради банковите такси при изтегляне на суми и ще се отрази на сезонната претовареност в дребните обитаеми места. Преди да се вкарват сходни ограничения, би трябвало да се обезпечи опцията хората да разполагат с парите си в действително измерение ", разяснява пред БНР Мария Минчева, зам.-председател на БСК.

" Сектор " Хотелиерство и ресторантьорство " е в топ 3 на секторите с най-голям растеж на общите разноски за труд - над 30% растеж на възнагражденията ", показват още от БСК. Според бизнес организацията това покачване е разследване на увеличените хонорари, които компенсирали пропуснатите изгоди от доходи от Данък добавена стойност в бюджета.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР