С промени в Закона за автомобилните превози (ЗАП) управляващите ще

...
С промени в Закона за автомобилните превози (ЗАП) управляващите ще
Коментари Харесай

С промени в закон се прави първи опит за контрол върху тротинетките

С промени в Закона за автомобилните транспорти (ЗАП) ръководещите ще опитат да вкарат ред в потреблението на електрическите тротинетки. Новите текстове са оповестени за разискване на Портала за публични съвещания на Министерския съвет, като по тях се одобряват рекомендации и оферти в границите на две седмици.

Уточнява се, че срокът е къс, защото планът към този момент е бил оповестен за публично разискване за 30 дни.

Що е то ел. тротинетка

Според дефиницията електрическа тротинетка е самостоятелно електрическо пътно транспортно средство, оборудвано с електрически мотор и оптималната градивна скорост, надвишаваща шест километра в час без или с място за сядане със лична маса до 50 кг. Не са самостоятелни електрически транспортни средства инвалидните колички, обслужващи лица с увреждания.

Промените в закона вкарват правилник и за самобалансиращите се транспортни средства, станали известни като " Сегуей ", по името на една от първите компании, които ги предложи всеобщо. Според текстовете, това е транспортно средство с едно колело или с две паралелно ситуирани колела, задвижвано от мотор, чиято оптималната градивна скорост не надвишава 25 км/ч, за което е особено присъщо несигурно равновесие и което се нуждае от спомагателна контролна система, с цел да се поддържа в равновесие ".

Минималната възраст на лидера на самостоятелно електрическо транспортно средство е шестнадесет години, в случай че то се кара по улици и пътища и четиринадесет години, в случай че се ръководи единствено по велосипедни алеи.

Задължително е да са забележими

Според предлаганите промени в ЗАП тротинетките би трябвало да имат бяла или жълта добре различима светлина начело и устройство за лъчение на алена светлина откъм гърба. В тъмните часове на денонощието пък техният лидер е задължен да употребява светлоотразителни детайли върху забележимата част на облеклото, позволяващи да бъде елементарно видян. Задължително е и носенето на каска.

Що се отнася до мястото на тротинетките на пътя, те значително са приравнени с велосипедите. Посочва се, че при съществуване на велоалеи тяхното място е там.

При липса на построената велосипедна инфраструктура тротинетките би трябвало да са допустимо най-близо до дясната граница на платното за придвижване. Проектът забравяна на лидера на самостоятелното електрическо транспортно средство да го кара по улици I клас и пътища, на които оптимално позволената скорост е над 50 километра в час, както и да се движи по улици II клас без построена велосипедна инфраструктура.

Не е позволено и карането на еликтрическа тротинетка по пътища, на които има знак " Забранено е влизането на колела ", както и в бус лентите. Текстовете в плана на закон лимитират оптималната скорост на самостоятелните електрически транспортни средства на 25 км/ч. Забранява се и използването им на повече от един човек.

И още забрани:

- да се движи паралелно до друго самостоятелно електрическо транспортно средство или двуколесно пътно транспортно средство;

- да ръководи транспортното средство без да държи кормилото с ръка;

- да се движи в непосредствена непосредственост до друго пътно транспортно средство или да се държи за него;

- да транспортира, тегли или тласка предмети, които пречат на ръководството на транспортното средство или основават заплаха за другите участници в движението;

- да ръководи транспортното средство по площите, предопределени единствено за пешеходци;

- да употребява мобилен телефон при ръководството на самостоятелно електрическо транспортно средство.

В плана за промени на ЗАП се прецизира, че всяка община може с разпоредба на общинския съвет да дефинира по-ниски оптимално възможни скорости за придвижване на територията на съответната община, както и ред и условия за потребление на самостоятелни електрически транспортни средства под формата на споделено прилагане, в това число оптимално позволен брой транспортни средства и наложителни зони за тяхното паркиране.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР