С промени в Наказателно-процесуалния кодекс се създава фигура на независим

...
С промени в Наказателно-процесуалния кодекс се създава фигура на независим
Коментари Харесай

Независим прокурор да може да разследва главния, реши извънредно правителството

С промени в Наказателно-процесуалния кодекс се основава фигура на " самостоятелен прокурор ", който да проверява сигнали и данни за осъществено закононарушение от основния прокурор, без да му рапортува на нито един стадий от следствието.

Освен това с измененията ще се вкара и по-голяма отчетност – основният прокурор ще би трябвало да се регистрира освен с годишен отчет пред Народното събрание, както е сега, само че се планува да бъде изслушван на всеки три месеца. Освен това ще има опция всяка парламентарна комисия да го кани на чуване, в случай че има въпроси към него.

Промените бяха в резюме оповестени от премиера Бойко Борисов и министъра на правораздаването Данаил Кирилов по време на свиканото през днешния ден изключително съвещание на Министерския съвет. Поводът за скоростните промени, оповестени в събота, е мнението на Венецианската комисия, както и резолюцията на Комитета на министрите към Съвета на Европа и Венецианската комисия, които излязоха през вчерашния ден и разкритикуваха остро проектозакона на министъра на правораздаването Данаил Кирилов по един от най-съществените проблеми на българската правосъдна система – безконтролността и безнаказаността на основния прокурор и намесата му в кадровата активност на съда.

" Желанието ни е да се съобразим с рекомендациите на Венецианската комисия. Веднага след решението през днешния ден ще изпратим на заинтригуваните комисари нашето решение. Имам ангажимент да бъде подсилен, с цел да стане оптимално бързо ", разгласи Борисов на изключителното съвещание.

" Нашето предложение беше " тримата огромни " да имат идентична подсъдност. Те считат, че това би уязвило правата, съобразяваме се и оставяме единствено това да се търси наказателна отговорност единствено на основния прокурор ", добави Борисов.

" Досега, в случай че имаше сигнал против основния прокурор, негов зависещ го разследваше и му докладваше. Създаваме ново звено – самостоятелен прокурор, проверява и не рапортува на обвиняването, нито в хода на следствието. Той не е подвластен от основния прокурор ", сподели още министър председателят.

" Въвежда се чуване на основния прокурор в Народното събрание – с изключение на годишните доклади ще има и на всеки 3 месеца. Благодаря на комисията, че ни дава опция да се съобразим с Конституцията ", добави още Борисов.

" Вече и съдиите, и прокурорите би трябвало да се успокоят, да си правят работата и да не се занимават с партийни каузи, за това си има политически партии ", съобщи министър председателят.

" Предложените промени са напълно в конституционната рамка. Създава се фигура, която има самостоятелност и организира следствие. Предвидено е и чуване на основния прокурор в Народното събрание – с изключение на годишен доклад, да бъде изслушван и пред всяка парламентарна комисия, която има предпочитание за това ", изясни министърът на правораздаването Данаил Кирилов.

Министърът на финансите Владислав Горанов сподели, че с измененията не се плануват спомагателни финансови тежести и от първи прочит не счита, че има потребност от промени в бюджета.

Все още остава неразбираемо обаче по какъв ред ще бъде избиран или назначаван " самостоятелния прокурор ".

Становищата на Венецианската комисия не са наложителни за осъществяване, само че са целесъобразни. Премиерът Бойко Борисов преди дни увери, че всички рекомендации на комисията ще бъдат изпълнени. Той изрази и подготвеност за бързи промени.

В изявлението си по Би Ти Ви в сряда обаче той разгласи напълно различен вид, който сякаш му бил предложен в черновата на Венецианската комисия. " За подсъдността на основния прокурор те споделят, че би трябвало да има безусловно без значение прокурорско звено, с две трети да се избере от прокурорската гилдия и в случай че има осъществено закононарушение, този прокурор да може да го организира това следствие, без да се регистрира на никого ", изясни министър председателят. Той се възползва от обстоятелството, че никой още не е виждал черновата, и изрази подготвеност измененията да се одобряват небрежно – " още в събота ", от Министерския съвет.

Препоръките на Венецианската комисия са значими, изключително в светлината на последните самопризнания на основния прокурор Сотир Цацаров и премиера Бойко Борисов, че изборът на правосъдните ръководители се случва отвън правосъдния съвет. Заради изказванията им ръководителят на Върховния касационен съд Лозан Панов прикани да бъдат разследвани за търговия с въздействие.

Какво предлагат Венецианската комисия и Съвета на Европа - тук
Обявеният в изявление вид от Борисов - тук
Какво предвиждаше първичният законопроект на Данаил Кирилов - тук
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР