С промени в 5 члена в Закона за предучилищното и

...
С промени в 5 члена в Закона за предучилищното и
Коментари Харесай

МОН деполитизира средното образование със законови промени

С промени в 5 члена в Закона за предучилищното и учебното обучение отрасловото министерство ще забрани реализирането на политическа и партийна активност в учебно заведение.

Това излиза наяве от качените по-рано през днешния ден за публично разискване промени, оповестяват от пресцентъра на Министерството на образованието и науката.
 Студентите в частни университети упорстват да получават стипендии Студентите в частни университети упорстват да получават стипендии
Националното посланичество на студентските препоръки ще разиска на заседание опциите и студентите в частните висши учебни заведения да пол...

Повод да бъдат подхванати тези стъпки са тревожните трендове, които се следят през последните години, свързани с реализиране на политическа и партийна активност, както и обвързваните с тази активност зависимости, което е

От ведомството са безапелационни, че системата на предучилищното и учебното обучение би трябвало да бъде надпартийна, деполитизирана и свободна от налагане на идеологически и политически доктрини.

Поради това е значимо на законово равнище да бъдат извършени посочените правила за политическа индиферентност. Това се показва в недопускането педагогичен експерти в системата да правят политическа активност и да постановат политически и идеологически убеждения по отношение на децата и учениците при провеждането на образователния развой. От друга страна са налице и голям брой случаи, при които чиновници от районните ръководства на образованието в страната също правят политическа активност и вземат участие интензивно в мероприятия по време на предизборни акции за другите типове избори в страната както в процеса на реализиране на пропаганда, по този начин и в качеството им на претенденти от името на партии и обединения. По този метод в система на предучилищното и учебното обучение, която по хипотеза следва да е се основават забележими зависимости от политическо и партийно естество в нейната подчиненост и ръководство. Подобни действия, свързани с изложение на политически убеждения и предизборна пропаганда накърняват правилото на политическата индиферентност и може да доведат до неприемливи последствия за системата на предучилищното и учебното обучение, за сметка на професионалното и експертно начало при нейното действие, назначения и ръководство и в полза на просветителния развой на децата и учениците.

В резултат на приемането на измененията в Закона ще се направи сериозна крачка в посока на независимостта и деполитизирането на системата на предучилищното и учебното обучение. Ще се обезпечи политическа индиферентност и съответната самостоятелност при осъществяване на държавната работа, предполагащо като резултат държавните чиновници при осъществяване на службата да се управляват само от закона и законосъобразните актове на органите на държавната власт, спазването и отбраната на и ползите на страната. Очакванията са да бъде лимитирана опцията за оказване външно влияние върху лицата, които извършват педагогичен функционалности в системата на предучилищното и учебното обучение, както и върху държавните чиновници в районните ръководства на образованието.
 Университетите ще се връщат към присъствено образование Университетите ще се връщат към присъствено образование
Присъственото образование в университетите ще бъде възобновено до няколко дни. Всеки ректор ще взема решение самичък по какъв начин и дали ще върне изцяло при...

С измененията ще се попречва опцията за потребление ресурсите и въздействието, които дава системата на предучилищното и учебното обучение за осъществяване на политическа и партийна активност, предизборна пропаганда и други, за сметка на фокусиране върху действието на системата в полза на обществото.

Очакваните резултати са свързани с унищожаване на политическата и партийна активност в системата на предучилищното и учебното обучение, недопускане на политическото и партийното въздействие и зависимости при нейното действие, назначения, ръководство и надзор.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР