С промени на образователния закон искаме да предотвратим влизащото от

...
С промени на образователния закон искаме да предотвратим влизащото от
Коментари Харесай

БСП ще спира държавното финансиране на частните училища

С промени на просветителния закон желаеме да предотвратим влизащото от 2018 година финансиране на частните учебни заведения. 

Това сподели Стоян Мирчев, народен представител от „ Българска социалистическа партия за България ”, по БНР. Народният представител изясни, че когато се финансират частните учебни заведения, на назад във времето остават държавните. „ Частното учебно заведение взима един път пари от родителите, като такси, и повторно от страната. При държавното, парите са единствено от страната. Така при частните имаме двойно финансиране.

Мирчев направи паралел с проблемите в опазването на здравето, където при започване на прехода имаше малко частни клиники, а в този момент са толкоз доста, че страната не може да обезпечи финансов запас на държавните лечебни заведения. Народният представител добави, че системата на образованието е недофинансирана и непрекъснато затварят държавни учебни заведения, а със закона признат от ГЕРБ ще би трябвало да се отделя огромен финансов запас към частните.

„ Още през 2016 година, когато ръководещите одобряваха Закона за учебното и предучилищното обучение, предупреждавахме за проблеми и последваха редица кавги. За първи път първокласниците потеглиха без буквари на учебно заведение, а тези от пети клас- потеглиха без учебници ”, подсети Мирчев. По отношението на предлагането на левицата за минимални прагове на заплатите на преподавателите и учените, той изясни, че такива практики има в редица развити европейски страни, тъй като са извели науката, като собствен приоритет на развиване. „ В Българска академия на науките младши помощник взима заплата колкото един хигиенист. При такива заплати е обикновено да няма никакъв интерес на младите към науката ”, отсече националният предсатвител.

„ Нашият вид за антикорупционен закон ще бъде показан при започване на новата парламентарна сесия. Предложението на ГЕРБ по тематиката не е нищо ново. Обединяват структурите, които би трябвало да правят работа, само че не позволяват проблемите. Управляващите, и персонално Бойко Борисов, желаят да ръководят с един човек цялата система ”, сподели Стоян Мирчев по тематиката за идното приемане на антикорупционен закон. Той подсети, че по време на второто ръководство на Борисов, страната ни е достигнала първо място по корупция в Европейски Съюз и е немислимо, и не има вяра - хората, които са ни довели до тази позиция да напишат закон, който да се бори с корупцията. „ Те употребяват законодателството, с цел да повреждат системите в България, а не да им оказват помощ ”, сподели Мирчев. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР