С прожекция на новия филм на Мариус Куркински Засукан свят

...
С прожекция на новия филм на Мариус Куркински Засукан свят
Коментари Харесай

Новият филм на Мариус Куркински ще открие Киномания

С прожекция на новия филм на Мариус Куркински " Засукан свят " ще бъде намерено тазгодишното издание на " Киномания ", което ще продължи от 14 до 28 ноември. Заглавието е екранизация по едноименното произведение от сборника " Диви разкази " на Николай Хайтов. С това ще бъде маркирана 100-годишнината на писателя и 50-годишнината на Мариус Куркински, оповестиха уредниците на фестивала.

Тази година следва и първото издание на " Танц филм фест ", което ще се организира сред 24 и 30 септември. Новият фестивал е част от " Киномания " и ще предложи на феновете 12 кино лентата за танцовото изкуство в другите му форми - балет, съвременни танци, фламенко... А специфична акция, въодушевена от " Засукан свят ", ще се опита да притегли вниманието на феновете с цитати от кино лентата, описа и изображения с очите на актьорите.

" " Засукан свят " е нов български игрален филм по произведение на типичен български публицист, само че тук значимо е да се подчертае и самооценката на създателя. За себе си мога да кажа, че се подписвам и стоя зад кино лентата с цялото си сърце и полезностите, които нося ", споделя за заглавието Мариус Куркински. В актьорския екип попадат имена като Камен Донев, Ана Пападопулу, Димитър Николов, София Бобчева и Димитър Рачков. Прожекцията ще се състои на 14 ноември в зала 1 на НДК, а филмът споделя за дребният човек Мильо, който през целия си живот се бори със света, в който живее, с цел да най-после стигне до миг на прояснение.

 Част от екипа на
© "Киномания "

Част от екипа на " Засукан свят " - Иван Тонев (продуцент и оператор), Ана Пападопулу (актриса) и Мариус Куркински.

Друг акцент в програмата е българската премиера и единствена за момента прожекция на анимацията " Физика на тъгата " на Теодор Ушев. Филмът е по едноименния разказ на писателя Георги Господинов, неговата международна премиера беше на фестивала в Торонто, а тази неделя беше отличен със специфична премия в категория " Късометражно кино ".

Ушев разказва заглавието като филм-лабиринт, който не следва прецизно сюжета на романа. Той споделя, че това е " капсула на времето ", в която са събрани обекти, случки, мемоари, мелодии, а главните тематики в него са " носталгията, пропилените шансове и неслучилите се фантазии нацяло едно потомство ", които са отразени през персоналния роман.

Прожекцията е част от вечерта, отдадена на Ушев, " Нарисувай ми дъга " на 17 ноември в зала 1 на НДК от 19.00 часа. Тя ще стартира с аудио-визуалния театър " Четирите годишни времена " по Вивалди. Проектът е осъществен от Токийския университет по изкуствата и съставлява образни картини на четирима художници от Естония, Япония, Русия и България. Музикалното осъществяване онлайн е поверено на Quatro отбор със солист Иван Пенчев.



Премиерно за България в зала 1 на НДК ще бъдат показани и задграничните заглавия " Един дъждовен ден в Ню Йорк " на Уди Алън (16 ноември) и " Болка и великолепие " на Педро Алмодовар (23 ноември).

Билети за филмите в зала 1 към този момент са в продажба на касите на НДК и на tickets.ndk.bg.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР