С професор Михаил Константинов винаги е удоволствие да разговаряш. За

...
С професор Михаил Константинов винаги е удоволствие да разговаряш. За
Коментари Харесай

Проф. Михаил Константинов пред „Труд”: Политическата класа реже клона, на който седи

С професор Михаил Константинов постоянно е наслаждение да разговаряш. За него няма неуместни въпроси, а отговорите му са остроумни, дръзки и ребром. Този път решението е да го питаме не за изборните правила, където минава за един от най-хубавите познавачи и специалисти, а по политическата завист на деня. Защото проф. Константинов има позиция и постоянно е в час със протичащото се. Освен това не е част от политическите пехливанлъци…

– Проф. Константинов, втори ден върви спор ГЕРБ бойкотирали ли са КСНС, както ги упрекнаха от Българска социалистическа партия. Има ли казус с този консултативен орган при президента и какъв тъкмо е той?
– Това, което се случи е казус, само че в него няма нищо ужасно. Случват се такива работи. Да се надяваме, че идващото съвещание ще се организира както е планувано. Имам възприятието, че в тази страна се занимаваме единствено с нелепости. Наскоро прочетох с отвращение, че майката на един народен представител била назначена за чистачка. Извинете, това е толкоз идиотско обвиняване, че не мога да схвана в тази страна останаха ли естествени хора! Накрая и Господ ще престане да бъде българин.

– Вицепремиерът Валери Симеонов насочи ултиматум към четири медии – да му се извинят в границите на 24 часа, или ще ги съди. Повод за ултиматума бе негово изявление, в което направи подмятания за уволняване на публицист от частна медия. Коментирайте това.
– Не считам, че медиите в България са идеални, само че да се заяжда човек с тях е неуместно. Мисля, че вицепремиерът би трябвало да откри общ език с публицистите, с цел да бъдат решени проблемите сред тях. Между другото, българските медии са доста по-свободни от западните и това е прелестно. Това, че сякаш сме били обратно в класирането по независимост на словото, е нелепост на трета степен. Която нелепост я изискуем на група българомразци.

– В последните месеци сме очевидци на поредност от кавги, свързани най-вече с представители на ГЕРБ. Имате ли пояснение за какво ГЕРБ скачат от скандал в скандал?
-Понякога събитията в действителния свят са изненадващи за всички и мъчно могат да бъдат обяснени с естествена политическа и икономическа логичност. От позиция на стопанската система нещата не са неприятни. Ние сме още относително небогати, само че с добър ритъм на напредък, в първата петица на Европа. Добрият растеж е най-хубавото, което можем да чакаме в стопанската система. По отношение на стабилността – извънредно значимо е за всяко едно общество да е устойчиво и крепко.
Виждаме нестабилните общества до каква степен стигат, към нас и другаде. България към този момент е постоянна, само че това не е даденост вечно. Това, че има недобри взаимоотношения по места, е безусловно правилно, само че аз не познавам миг от историята ни, в който това да го е нямало. Като се стартира от времето след Освобождението на страната ни от турско иго и се свърши с всички държавни управления след експлоадирането на демокрацията. Не виждам справедливи аргументи за протичащото се сега, с изключение на, несъмнено, естественото предпочитание на опозицията да покаже, че е жива. Обаче това, което прави политическата класа, е, че реже клона, на който седи. Всички доста усърдно режат този клон, а той е един-единствен. Ако съумеят да го отрежат, ще изпопадат като гнили круши. А долу има алигатори, всичките гладни и зъбати.

– Не ви ли се коства, че след несъмнено време всяка партия, която е на власт, се окопава с приятелско-роднински назначения?
– Нека да е изцяло ясно, че в България, в случай че не друго, закони има. Има Закон за попречване и определяне на спор на ползи. Това е европейски вид закон и би трябвало да се съблюдава. Когато приказваме за такива феномени, би трябвало да забележим, дали се съблюдава законът, или е нарушен. В съвсем всички случаи, за които приказваме, законът не е нарушен. Нарушава се законът примерно, в случай че сте някакъв шеф и назначите жена си, или дамата, с която живеете, и въобще някакви родственици по низходяща линия. Другото не е нелегално. Дали хората го възприемат като естествена процедура, е различен въпрос. Оттам нататък би трябвало да се гледа, дали хората си правят работата. Когато се назначават „ свои хора “ на висок пост, които са някакви бездарници и не си гледат работата, те би трябвало да бъдат махнати и в случай че са пристъпили законите, би трябвало да бъдат дадени на прокуратурата. Но в случай че си гледат работата и не са в нарушаване на закона, аз отхвърлям да разясня това като някакво изключително събитие.
Искам да дам няколко забележителни образеца от историята. Докато Джон Кенеди бе президент на Съединени американски щати, министър на правораздаването и основен прокурор бе брат му Робърт. Никой нищо неприятно не видя в това, тъй като и двамата бяха на мястото си и си гледаха работата. Днешният американски президент също си е назначил всеобщо родата и това се приема. Навремето обичаният на Българска социалистическа партия Тодор Живков беше подкарал децата си към властта и дори направи щерка си министър и член на Политбюро на Българска комунистическа партия. Ще повторя, че сега в администрацията на Съединени американски щати има всеобщо назначение на родственици. Там няма проблем, в случай че роднините си гледат работата. Ако не си я гледат, е неприемливо. Това би трябвало да е и нашият аршин. Друг е въпросът, че това може би нервира хората и с тези назначения би трябвало доста да се внимава. Освен правна логичност, има и човешки страсти. И постоянно те са най-важни. Защото светът е в главите ни.

– Стана ясно обаче, че за част от роднинско-приятелските назначения е трябвало да има състезания, които са заобиколени. Това не е ли нарушаване на закона?
– Абсолютно нарушаване е, въпреки, че законът разрешава известно време длъжностите да се заемат без конкурс. Да си оправят закона, който е по този начин написан, че може да се заобикаля. Ако има нарушаване на закона, то има и човек, който го е нарушил. Доколкото разбирам, в Хасково кметът не е пуснал състезания, с цел да узакони назначенията. Да му се потърси отговорност тогава. Но и състезанието не постоянно е решение, тъй като има уредени състезания.

– За първи път в Народното събрание някой подава оставка, която се отхвърля. Коментирайте проблема, който на практика трансформира Делян Добрев в заложник…
– Аз фактически за първи път виждам такова нещо. Оставката съгласно мен не може да бъде спирана. Защото в случай че един човек споделя: „ Аз си потеглям “, не виждам по какъв начин може някой да го спре. Партията ГЕРБ сподели, че не счита Делян Добрев за отговорен. Дали има спор с шефа на партията, аз не мога да кажа. Може да има, може и да няма. Но по този начин или другояче, видяхме едно невиждано деяние – оставката не беше призната и по тази причина мисля, че е време да се трансформират нещата.

– Как да се трансформират?
– Оставката не би трябвало да се гласоподава. По принцип би трябвало да се гласоподава освобождение от отговорност, или неосвобождаване. Единственото, което би трябвало да се каже е, дали този човек носи лична отговорност, или не носи лична отговорност. Нонсенс е да се гласоподава оставка.

– Да, само че това е записано в конституцията.
– Записано е, че подава оставка. Тя обаче не би трябвало да се гласоподава, а да се одобри за сведение. Щом някой е решил да си тръгне, вместо оставка, дано да подава заявление, че напуща. Той споделя: Аз не желая да работя повече тук. Как ще го задължиш да остане, с полиция ли? Време е да се промени понятието оставка на народен представител. Депутатът може да напусне по лично предпочитание, тъй като той има право на свободно волеизявление.

– Не мислите ли, че битовите кавги в ГЕРБ похлупиха новината, че за първи път водачите на четири балкански страни седнаха на една маса и приказваха за общи планове и непоклатимост в района?
– За страдание, дребното хубави вести в България биват захлупвани тъкмо от битови кавги. В момента обвиняванията от Българска социалистическа партия към ГЕРБ, и от ГЕРБ към Българска социалистическа партия, са в огромната си част битови кавги, лишени от съображение. Защото обвиняващите даже не приказват за нарушение на закона. Правят стихия в чаша вода. За страдание, тази стихия отклонява вниманието от същинските пороци в обществото. Има управнически фрагменти, които в действителност са нарушавали закона. Виждате по какъв начин чудовищно се краде в опазването на здравето. Тези врачански и други лечебни заведения, които ги упрекват в непозволени контракти, срамежливо пропущат да кажат, че там се е крало като за международно състезание по крадене. Може ли някаква дребна болница да дължи 20 млн. лева? Аз споделям, че в случай че една дребна болница дължи 20 млн. лева най-малко 15 млн. лева са откраднати. Били купили скъпа инсталация, която била по-скъпа, в сравнение с в магазина! Ако е правилно, това какво е, в случай че не кражба? И защото има доста обири, с приказките от общ темперамент ние пречим да се разкриват кражбите. Ревем, че сме небогати. Как няма да сме небогати, като всеки краде? То дори е чудно, че има какво да се яде в тази страна при кражбите, които се правят.

– А има ли решение на този проблем? Въртим се като че ли в обаян кръг, от години приказваме за кражбите и те продължават…
– Говорим, тъй като ние в действителност чакаме да застанем на по-висок пост и да стартираме и ние да крадем. Това е, за жалост. Българинът не се възмущава, че някой краде. Българинът се възмущава, че той не краде. Нали знаете каква е разликата сред бизнес и спекулация? Далаверата е нещо, в което ти не участваш. Ако участваш, е бизнес. Гледаме единствено да се качим на софрата и да откраднем нещо. Навсякъде по света се краде. Най-малко се краде на Север – 15-20 %, повече се краде в Средиземноморието – към 30 на 100. В България се краде най-вече – 2/3 от всичко. Какво желаете тогава да става? Краде се и след това се реве.

– Твърде доста генерализирахте казуса. В България не всеки краде. Не е ли време да намерим такива, които не крадат?
– Много хубаво, само че за какво толкоз мъчно ги намираме? Партиите вършат някакъв непретенциозен опит да се чистят. В момента и в ГЕРБ се чистят от някакви фрагменти. Навремето и Българска социалистическа партия правеше по този начин. Ако всеки, който е откраднал, беше съден, нямаше да е по този начин. И дано не е всеки, само че най-малко някой. Германската част от една проведена незаконна група влезе и излезе от пандиза, българската част от групата още си е на независимост.

– Имаше една партия, дето непрестанно се проветряваше, чистеше се, изхвърляше хора и изчезна. Има ли заплаха ГЕРБ да последва ориста й?
– На този свят безконечни неща няма. Вие сте права, че към този момент е извънредно време да стартират да се отнасят по-отговорно с изключение на към личния си живот и към този на народа. Политиците са издигнати, с цел да свършат нещо потребно за народа. И след това да вземат своето. Ако някой си мисли, че заниманието с политика става без пари, лъже се. Няма такова нещо. Това е най-тежкото и мръсно занятие. И хората там чакат да бъдат възнаградени. В това няма нищо неприятно. Така е и на Запад. Но в естествените страни първо вършиш потребна работа и след това вземаш своето. При нас е противоположното. Първо се награбваш и в случай че ти остане свободно време, гледаш да свършиш нещо. Трябва да обърнем реда – първо извърши дълга си и след това седни на трапезата. Почнем ли това да го вършим, ще видите по какъв начин ще потръгнат нещата. Ще повторя – имаме добър стопански растеж, учудващо добър, имаме извънредно невисок външен дълг, имаме политическа непоклатимост, която е огромен подарък. Какво ни липсва? Просто доста се краде, това е.

Няма по какъв начин да не попитам и за другия скандал, обвързван с президента. Допустимо ли е държавен глава да разгласи, че откакто една партия е поискала борба, ще я има?
– Този тип говорене не трябва да се позволява от виновни държавници. Отговорните държавници, които и да са те, би трябвало да си мерят приказките. Защото кривата приказка някой път отваря такава рана, която не може да заздравее. А думите за борби, за сражения, би трябвало да бъдат забравени. Българските политици би трябвало да имат една мисъл в главите. И тя би трябвало да бъде – България над всичко! Няма да се уморя да дублирам, че Германия е велика страна, тъй като в нейния химн се пее Deutschland, Deutschland uber alles (Германия, Германия над всичко) от времето преди Бисмарк до момента, при всички ръководства. 170 години те пеят „ Германия над всичко ”. И както виждате, най-малко в икономическо отношение, са се оправили. Защото те са подчинили всичко на тази концепция. По същия метод за нас, българите, България би трябвало да е над всичко!

Нашият посетител
Проф. Михаил Константинов е роден на 5 март 1948 година в София
През 1986 година става лекар по математика в Института по математика и механика към Българска академия на науките.
Заместник-ректор на УАСГ от 1999 до 2003 година
Член на Централните изборни комисии за парламентарни, европейски, президентски и локални избори от 1991 до 2011 година Почетен посетител и преподавател в университети в Англия, Германия и Франция. Съветник на Организацията за сигурност и съдействие в Европа; помощник на Международната фондация за изборни системи; координатор на Европейски Съюз за България по електронно гласоподаване. Преподавател в Университета по архитектура, строителство и геодезия. Автор е на 600 научни труда и 40 книги по математика и доктрина на ръководството.
Председател на Съвета на шефовете на “Информационно обслужване ”.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР