С проекта за смяна на софтуера на касовите апарати ще

...
С проекта за смяна на софтуера на касовите апарати ще
Коментари Харесай

Затварят вратичките за бензиностанциите

С плана за промяна на софтуера на касовите апарати ще се затворят малките врати на бензиностанциите да укриват обороти. Наскоро вицепремиерът Валери Симеонов сигнализира, че бензиностанциите всеобщо укриват обороти. Според него всяка нощ сред 23:45 и 00:00 часа системите им спирали и не издавали касови бележки, тъй като сякаш правели актуализация на софтуера и пращали доклади към Национална агенция за приходите. Говорителят на Национална агенция за приходите Росен Бъчваров е на мнение, че търговията с течни горива е един от най-рисковите браншове, само че с новите промени в наредбата порочната процедура ще се стопира.

Проектът планува издаване на фискален бон за всяка продажба на течни горива на всеки клиент, като не се позволява сливане на повече от две продажби на горива, направени от един клиент, в един фискален бон. По този метод се лимитира опцията за прилагане на данъчен заем от регистрирани по Закона за Данък добавена стойност лица посредством фактури за " фиктивни " доставки.

В хода на контролната активност на органите на Национална агенция за приходите в бензиностанции са открити случаи на зареждане на гориво на един клиент, без да бъде публикуван фискален бон, като на идващия клиент се издава фискален бон, при което се включва и продажбата на предходния клиент. Това основава предпоставки за неточно данъчно държание от избрани задължени лица.

Регламентира се и опция бензиностанциите да правят продажби на течни горива посредством електронните системи с фискална памет (ЕСФП) на самообслужване. В обекти за продажби на бензин и дизел на самообслужване, устройството за заплащане на гориво ще е част от централното регистриращо устройство.

При продажби на горива от обекти, които са напълно на самообслужване, дневният финансов доклад ще се генерира автоматизирано и ще се записва във фискалната памет и на контролна лента на електронен притежател за всеки ден. От Национална агенция за приходите оферират при загуба на връзка сред нивомерни системи, бензиноколонки и фискалните устройства да има период от 15 минути, в които казусът да се в профил. Ако това не се случи, цялата система ще блокира.

Вкарват в указател притежателите на е-магазини

С измененията в Наредбата се дефинират и условия към лицата, извършващи продажби посредством електронен магазин. В момента в преобладаващата част от е- магазините няма информация за търговеца, извършващ продажби посредством него. Промените плануват Национална агенция за приходите да разполага с информация и да поддържа обществен лист, в който ще може да се прави информация за притежателя на избран електронен магазин. В уеб страницата на организацията ще има опция да се извърши и поименна инспекция. Това ще понижи сивия бранш в интернет търговията и ще увеличи отбраната на потребителите.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР