С продължаващото разгръщане на конфликта в Украйна възникват и нови

...
С продължаващото разгръщане на конфликта в Украйна възникват и нови
Коментари Харесай

"Чернобил" 2.0 - Ядрените реактори на Украйна в зоната на войната

С продължаващото разрастване на спора в Украйна пораждат и нови проблеми. Някои от тях - като " Чернобил ", се смятаха за от дълго време заровени в предишното на Съветския съюз. Но в този момент още веднъж са във фокуса на публично внимание и провокират страхове. Атомната електроцентрала наоколо до изоставения град Припят се намира тъкмо до границата на Украйна с Беларус и е единствено на 2 часа път с кола от столицата Киев. Тя безусловно беше на пътя на съветските войски, които нападнаха града от север и в интернет се появиха фотоси на понтон за прекосяване на военна техника точно към " Чернобил ".

Злополучната нуклеарна централа не действа от 22 години - производството на ток в останалите след повредата здрави блокове спря изцяло през 2000 година Но все пак сега там не престават дейностите по извеждане от употреба на мощностите. По проект те би трябвало да продължат до 2065 година Много по-критично в сегашния миг обаче е положението на стомано-бетонния саркофаг върху авариралия през 1896 година блок, който провокира една от най-големите нуклеарни повреди в историята.

Последните данни са, че АЕЦ-ът към този момент е под контрола на съветските елементи. От едната страна се оповестява, че всичко там е умерено, до момента в който от Киев обявиха, че има сериозна заплаха от воденето на военни дейности в 32-километровия радиус към централата. Дори президентът Володимир Зеленски уточни за значимостта точно тази зона да не бъде обект на военни дейности поради заплахата от пожари към нуклеарните боклуци, които неизбежно могат да покачат радиациония декор.

Чешки източници, представени от американския Bloomberg, декларират, че сходна заплаха не е изключително огромна и по-скоро това е част от осведомителната война.
Реклама
За разлика от " Чернобил " обаче, доста по-сериозен наподобява казусът, че се водят военни дейности към съвсем всички работещи нуклеарни мощности в Украйна. Държавата разполага с 15 реактора (54 гигавата), които са разпределени в 4 атомни централи. Най-голямата от тях е АЕЦ " Запорожка ", която е и най-голямата в Европа. Тя се намира на 250 км от фронтовата линия и покрай отделения към този момент от съветските елементи Донбаски район.

Дори съветските офанзиви да се премерени по този начин, че да не засягат непосредствено нуклеарните централи, огромен риск съставляват възможните вреди върху съпътстващата инфраструктурата. Ако се наруши електроподаването и водоснабдяването на централите, може да възникне софтуерен колапс и повреда, сходна на тази във Фукушима. Обстановката би се усложнила в допълнение и в случай че украинските инженери нямат достъп до реакторите или просто решат да не вървят на работа при риска от бомбардировки и други военни дейности.

Друг проблем е, че 12 от 15-те реактора е трябвало да бъдат изведени от приложимост през 2020 година, само че срокът им е бил продължен с 10 години. Това е възможно да стане единствено след минаването на наложителни механически инспекции, както да вземем за пример се случи в АЕЦ " Козлодуй " преди няколко години. В Украйна обаче няма безапелационни данни, че тези проби за сигурност са осъществени в целокупност и в сходство с днешните стандарти за сигурност. Още повече че всички нуклеарни мощности на Украйна са от руско време и би следвало експлоатационната им валидност да се удължава единствено от конструктурите - съветски компании като " Росатом ", както се случи в България.

Между 2010 и 2015 година в Украйна е имало няколко случая с нуклеарни мощности, които са провокирали прекъсване на реактори, като да вземем за пример техническия проблем с АЕЦ " Запорожка " през 2014 година
Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Евгени Ахмадзай
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР