С приобщаване на нови доказателства, включително хиляди разноцветни лепящи листчета

...
С приобщаване на нови доказателства, включително хиляди разноцветни лепящи листчета
Коментари Харесай

Адвокат на Цветан Василев обеща трудни въпроси на основния свидетел по делото КТБ

С приобщаване на нови доказателства, в това число хиляди разноцветни лепящи листчета с ръкописен текст и числа, в днешното съвещание по мегаделото КТБ, прокуратурата завърши със задаването на въпроси към основния си очевидец Бисер Лазов, което тече от няколко правосъдни съвещания.
" Очаквах през днешния ден да завърши прокуратурата, тъй като основният прокурор го избраха предходната седмица ", разяснява след съвещанието юристът на банкера Цветан Василев Константин Симеонов. " По въпросите, които задаваше прокуратурата, доста приличаше на това, което съм правил през целия си живот – играене на баскетбол, т.е. туптене на топката ", сподели той за преди малко завършилия стадий на задаване на въпроси от страна на обвиняването към очевидеца.

" За разлика от прокуратурата, няма да желаеме да предявяваме хвърчащи листчета, а ще приказваме конкретика по отношение на обвиняването ", разясни поисканата пролонгация адв. Симеонов и добави: " Ние считаме да задаваме единствено смислени въпроси, основни въпроси. За тази цел е нужна подготовка, доста работа, четене, анализиране и концентриране върху самите въпроси. Целта на занятието не е да задаваме въпроси, с цел да задаваме въпроси, а с цел да получим съответните отговори и най-много да ги получи съда ".
Запитан дали чака Бисер Лазов да е толкоз съответен и с добра памет, адв. Симеонов съобщи: " Не. Не чакам, тъй като явно той беше подготвен за въпросите на прокуратурата и носеше със себе си съответните бележки. Да не чака от нас това. Ние ще му задаваме въпроси, каквито намерим ние за добре и ще забележим дали ще може да дава отговор толкоз съответно ".
Той дефинира днешното правосъдно съвещание като проява – " през днешния ден се предявяваха някакви хвърчащи листчета, които нямат нищо общо с обвиняването ", акцентира юристът и възрази, че беше предявен и документ, касаещ лице, което не е включено в обвиняването. Става въпрос за предявеният от прокуратурата бял кариран лист с изписан текст със синя химикална паста към Лазов да направи информация за преводи, за който Лазов изясни, че бил написан от банкера Василев и адресиран към него. " Съдържанието на написаното означаваше да се подсигури информация за съответен негов сътрудник ", изясни очевидецът и не се ангажира да каже от по кое време е поставената задача. " Очевидно задачата допуска – какви пари са излезли от негови сметки отвън банката като валутни преводи и какъв брой са изтеглени на каса ", сподели още Лазов, визирайки колегата на Василев като физическо лице и като негови сдружения.
Друг предявен от прокуратурата документ съставлява информация, на която има две дребни зелени самозалепващи се листчета с ръкописен текст на едното, гласящ " Бисер Лазов какво ще правиш ", а на другото било посочено " 31 март 2013 г ", за които Лазов изясни, че справката касае годишните резултати за 2012 година По думите му, резолюцията на тези лепящи листчета гласяла всички нецелесъобразни заеми на съответно сдружение да бъдат погасени до 31 март 2013 година, като Лазов уточни името му. " Това бе предпоследната година преди затварянето на банката, Василев започваше да дава такива резолюции, което кореспондираше с това, което към този момент обясних в предходни съвещания – той припознаваше и разпореждаше задачата на най-неподходящите хора, разпореждаше им неща, които не зависят от тях ", съобщи Лазов. Той добави, че няма съответен спомен кои и какъв брой заеми на това сдружение са били погасени.
Съдът отхвърли настояването на прокуратурата да бъде признат различен предявен документ – разпечатка на мейл на британски език без превод с лепящо листче от горната страна с резолюция на български език. Прокуратурата искаше да задава въпроси на Лазов по резолюцията от лепящото листче, само че съдът не одобри, защото явно резолюцията е обвързвана с непреведения текст на мейла.
Приети бяха, макар възраженията на отбраната, три класьора, всеки със стотици разноцветни самозалепващи се листчета с изписани на тях числа и текстове. Лазов изясни, че на такива листчета касиерите, предоставяйки ежедневната информация за придвижване на касата посочвали какви суми в брой има в касата за съответния ден. Пазели се в джобове, с цел да има информация при нужда или при положение на инвентаризация, за това какви са били касовите наличия в съответния ден, разясни той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР