С принципна подкрепа, но и сериозни критики парламентът прие на

...
С принципна подкрепа, но и сериозни критики парламентът прие на
Коментари Харесай

Критики за новия закон за COVID-19: Къде е отчетът, защо здравният министър става толкова силен?

С кардинална поддръжка, само че и съществени рецензии Народното събрание одобри на първо четене законовите промени в Закона за здравето, с които обаче се променят още куп законопроекти и де факто се приготвя ръководството на страната след края на фактическото изключително състояние. Основният акцент в тях – ролята на здравния министър и опцията той да ръководи непосредствено страната при изключителна обстановка с зараза, без да има потребност Народното събрание да утвърждава ново изключително състояние.
Беше конкретизирано и, че оферти за промени ще могат да се внесат до неделя, 10 май, 18:00 часа. В понеделник, 11 май, ще има правна комисия за второ четене, само че още не е ясно от какъв брой часа тъкмо, а във вторник, 12 май, от 13:00 часа ще бъде гледан законопроектът на второ четене.
Дебатът - с възражения основно от Българска социалистическа партия
Лидерът на социалистите Корнелия Нинова зададе въпрос за какво няма доклад за резултата от досегашните ограничения против COVID-19, за какво няма доклад за здравната система и по какъв начин се основават фрагменти за нея, какво е действителното положение на държавния бюджет. На база анализът на положението на държавния бюджет щеше да помогне какви да са бъдещите ограничения, настоя тя. Законопроектът е за превъзмогване на последствията от епидемията с COVID-19, а къде са ограниченията – нищо няма, смята Нинова, съгласно която се оставя на здравния министър да взема решение какво да става и 2 месеца да продължат досегашни ограничения. Тя посочи, че това значи неустановеност за бизнеса и още проблеми за бюджета, откакто няма да има добре работещи браншове.
За край на изявлението, Нинова пожела да бъде основана Временна парламентарна комисия, която да ревизира по какъв начин са се харчили пари от страната по време на изключителното състояние – като разпитва министри и обществено оповестява докладите им .
Всъщност дебатът започва със забележка по какъв начин не всички депутати си носят маските – забележка от депутата от Българска социалистическа партия Георги Михайлов. По създание – той съобщи, че не може единствено здравният министър Кирил Ананиев и националният здравен контрольор доктор Ангел Кунчев да отговорят за всички противоепидемични ограничения, като им се вменява власт като при изключително състояние даже след фактическия завършек на изключителното състояние. Въздържаме се на първо четене от поддръжка, добави сътрудника му Явор Божанков, който беше безапелационен – няма конституционна аргументация на понятието " изключителна епидемиологична конюнктура ". Божанков акцентира, че се дава голяма власт на Ананиев и че в този момент изключителното състояние се постанова единствено през Народното събрание, а в предложенията този механизъм отпада.
Божанков настоя, че сред първо и второ четене Българска социалистическа партия ще направи редица оферти, най-много стопански, като да вземем за пример за Данък добавена стойност. За ограниченията срещу епидемията ще подкрепим, уповавам се ръководещите да поддържат нашите стопански оферти, сподели още депутатът. Колегата му Тодор Байчев попита и по какъв начин по новите оферти би могъл някой да апелира, че е карантиниран, като не може да се види с юриста си, защото ще наруши карантината? Нека сред първо и второ четене не гласуваме партийно, прикани той.
Друг народен представител от Българска социалистическа партия – Крум Зарков, обърна внимание на бъдещи правосъдни каузи и затрупване на правосъдната система. Никой да не се усеща закъснение и да е ясно, че милиардите, които ще бъдат отделени, да се разпределят заслужено, прикани той. Не може единствено здравният министър да взема решение за ограничения като затваряне на градове, няма ограничения в помощ на самонаетите, културните дейци, за хората в неплатен отпуск, заключи Зарков.
Александър Ненков от ГЕРБ, наследник на ръководителя на Комисия за защита на конкуренцията Юлия Ненкова и на някогашния парламентарен арбитър Румен Ненков, пък отбрани Ананиев за спорните му заповеди – то не се знаело по какъв начин ще проработи нещо, по тази причина се налагали промени . Не било и огромен проблем това. Освен това, имало проект на държавното управление – признати били редица ограничения, за 4,5 милиарда лв., като анонсът е тези ограничения да уголемяват своя кръг. „ Трябва да се научим да живеем с този вирус и в случай че се случи някакъв по-лош сюжет, да можем да реагираме ”, заключи Ненков, който се съгласи, че можело да има текстове, които да се нуждаят от изчистване.
И още
Депутатът Джевдет Чакъров също разгласи, че. Той попита и за какво като противоепидемична мярка има смяна на Закона за водите и член 127, алинея 4 – да се сложат пречиствателни уреди в пречиствателните станции за битово-фекални отпадъчни води. Ако става въпрос за болест, която не се предава с вода, тогава за какво се прави това, попита той.
Пламен Христов от " Воля " също разгласи, че преди второ четене ще има оферти за смяна на препоръчаните текстове.
Д-р Калин Поповски от " Обединени патриоти " обърна, съобщи той, и даде въпреки всичко поддръжка за новия закон. " Може на второ четене да създадем някои дребни ремонти ", предизвести Поповски. А колежката му Валентина Найденова акцентира на трудовата медицина и нужния синхрон сред здравното и трудовото министерство – тъй като несъмнено имало пропуски в работата на лечебните заведения поради COVID-19. Може би нищо няма да намерите като фактура по кое време лечебните заведения са купили защитни медицински средства , допусна Найденова.
Още: " Сериозна рецензия – за какво здравният министър ще може да ръководи еднолично без надзор? "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР