С приети на второ четене промени в Закона за медиацията

...
С приети на второ четене промени в Закона за медиацията
Коментари Харесай

Законови промени уреждат и съдебна медиация по висящи съдебни дела

С признати на второ четене промени в Закона за медиацията се урежда и правосъдна медиация по висящи правосъдни каузи. Законопроектът е включен в Националния проект за възобновяване и резистентност със период на осъществяване в края на четвъртото тримесечие на 2022 година, показва вносителят - Министерският съвет.

В случаите и при изискванията, планувани в закон, съдът задължава страните по висящо правосъдно дело да вземат участие в първа среща в процедура по медиация, която се реализира в правосъден център по медиация към съответния съд, записаха депутатите. Страните могат да вземат участие в процедура по медиация единствено един път в произвеждане.

Когато разногласието е предмет на висящо правосъдно дело, съглашението предстои на утвърждение от съда, който преглежда делото, в това число когато страните са се споразумели по въпроси, излизащи отвън предмета на делото, оповестява Българска телеграфна агенция.

Процедурата по медиация, която се реализира в правосъден център по медиация към съдилищата, по висящо правосъдно дело се приключва след приключване на два месеца от началото на процедурата, в случай че по общо единодушие на страните продължи и след този период, само че не по-късно от приключване на 6 месеца от началото на процедурата. Прекратяване на процедурата се позволява и, в случай че страните не реализиран съглашение.

С промени в Гражданския процесуален кодекс Народното събрание записа разноските в процедура по медиация, извършена в границите на общата дълготрайност от Закона за медиацията, да се заплащат от бюджета на съда. Когато съдът е задължил страните да вземат участие в първа среща в процедура по медиация, страната, която е отказала да взе участие персонално или посредством прокурист в срещата, дължи таксите и разноските по делото в съответната инстанция. В случаите, в които не е извършена първа среща заради отвод и на двете страни, таксите и разноските остават за тях и се заплащат от поравно.

Съдът може да задължи страните да вземат участие в процедура по медиация, когато е отправено искане за бракоразвод по Семейния кодекс; разрешаване на разногласия по отношение на упражняването на родителските права, местоживеенето на детето, персоналните връзки с детето и издръжката му; изменение на ограниченията, свързани с упражняването на родителските права и други

По предложение на " Възраждане " отпадна наложителното присъединяване в процедура на медиация при разрешаване на разногласия сред родителите, свързани с пътешестване на детето в чужбина и издаването на персоналните документи, нужни за това. Аргументът на Петър Петров беше, че може да се наложи детето бързо да бъде заведено за лекуване зад граница, да вземем за пример. От парламентарната група обявиха, че няма да поддържат законопроекта по принцип. Те настояха в него да се запише, че посредник към правосъден център по медиация може да бъде лице с юридическо обучение, защото сега такава тапия не е наложителна. Според Златан Златанов ще се натовари и бюджетът на правосъдната власт с спомагателни разходи, които би трябвало да контролират медиацията.

Председателят на правната комисия Радомир Чолаков разяснява в отговор, че някой в Плана за възобновяване и резистентност е вкарал обещания за законопроекти, без да знае дали Народното събрание е склонно да ги одобри или не. В този закон се опитваме да минимизираме вредите, като сме планували да влезе в действие от 1 юли 2024 година, с цел да може да се обмисли какво сме приели и, в случай че има пропуски, да се поправят, изясни той.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР