С приетата вчера декларация за установяване на стратегическо партньорство между

...
С приетата вчера декларация за установяване на стратегическо партньорство между
Коментари Харесай

Радев: С президента Си Дзинпин отворихме нов етап в двустранните отношения

С признатата през вчерашния ден декларация за определяне на стратегическо партньорство сред България и Китай, с президента Си Дзинпин отворихме нов стадий в нашите връзки. Оттук-нататък доста зависи от волята, компетенцията и силата на държавното управление, както от самодейността на българския бизнес и българските общини България да се възползва от тази огромна опция. Това разяснява пред публицисти в Шанхай президентът Румен Радев. Президентът е на държавно посещаване в Китай по покана на своя сътрудник Си Дзинпин.

Държавният глава акцентира, че освен са открити връзки на равнище стратегическо партньорство, само че и със самия президент Си Дзинпин разговорът е открит и се гради върху взаимно доверие. „ Това е резултат освен на взаимното ни присъединяване в Петербургския стопански конгрес, само че и изключително на концепцията ми за построяването на световен център за партньорство в България, по самодейността "17 + 1 ", уточни българският държавен глава и добави, че това се цени високо от премиера, от ръководителя на Народното събрание и от президента на Китай.

По думите на Румен Радев, китайската страна е показала интерес и към трите предпочитани плана, които президентът показа по време на срещите си - откриването на директна въздушна линия София-Пекин и на клон на китайска банка у нас, както и построяването на българо-китайски център за научни проучвания и нововъведения в България.

Китайската страна осъзнава изцяло голямото значение на тези планове да отворят опциите за всички останали начинания.

Двамата държавни ръководители са се договорили да поддържат разговора по тези въпроси, тъй че да има периодически обзор на постигнатото. „ Китайската икономическа и капиталова политика са сложени на пазарен принцип и почиват на интереса на бизнеса, само че е доста значимо каква посока ще зададе президентът Си Дзинпин, а той още по време на пленарните диалози я зададе доста ясно “, съобщи още Румен Радев. Като образец президентът уточни, че откакто е сложил въпроса на срещата със Си Дзинпин, в границите на минута е бил решен казусът с ограничавания достъп до китайския пазар на български производители на мляко и млечни артикули, за които от две години са подписани протоколите за фитосанитарен надзор.

„ Нашият бизнес може към този момент действително да внася мляко и млечни артикули и да уголемява доста обсега на вноса в региона на селскостопанската продукция “, сподели Румен Радев.

На всяка среща с президента, министър-председателя и ръководителя на Народното събрание българският държавен глава връчи документа, с който се оферират съществени насоки за развиване на двустранните връзки сред България и Китай. Румен Радев уточни, че българското държавно управление ще бъде осведомено с резултатите от визитата и че чака съгласуваност и сливане на напъните за постигането на съответни резултати.

Държавите в Европейски Съюз, които имат стратегическо партньорство с Китай, са Германия, Франция, Италия, Англия, Португалия, Австрия, Полша, Чехия и Унгария, уточни още президентът Радев в отговор на въпрос до каква степен признатата през вчерашния ден взаимна декларация за стратегическо партньорство е хармонизирана с политиката на Европейски Съюз. Това са страни, към които текат големи китайски вложения и по думите на президента първите шест от тях образуват европейската политика, тъй че ще бъде най-малкото неточно тези страни да одобряват тези вложения и в това време да споделят "не постъпвате добре ".

Държавният глава добави, че е в Китай, с цел да отстоява българския интерес и, в това време, европейската политика. „ Още от 2003 година има съглашение сред Европейски Съюз и Китай за всеобхватно стратегическо партньорство, тъй че аз последвам по най-хубавия метод политиката на Европейски Съюз “, разяснява президентът. На среща по-късно с кмета на Шанхай Ин Йон президентът Румен Радев изрази интереса на страната ни за следващо разширение на връзките с най-големия стопански, търговски, финансов и културен център на Китай с население от 24 млн. души и Брутният вътрешен продукт от съвсем 500 милиарда $. Държавният глава акцентира, че Шанхай е огромна врата за китайския износ, за връзката на Китай със света и огромна част от двустранния стопански продан с Китай досега минава през този град. Като изключително перспективни сфери за задълбочаване на партньорството на срещата бяха откроени осведомителните технологии, електрическия превоз, образованието, построяването на съвременна градска среда и други.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР