С приемането на неограниченото и на практика безконтролно финансиране от

...
С приемането на неограниченото и на практика безконтролно финансиране от
Коментари Харесай

Прозрачност без граници: Приетите предложения за субсидиите са отстъпление от националното законодателство

С приемането на неограниченото и на процедура безотговорно финансиране от юридически лица и със свеждането на държавната дотация до алегорични стойности е погубен бавният и непосилен напредък по основаване на рамка от базисни правила, която в общи линии съответстваше на европейските стандарти в тази област. Това се показва в публична позиция на Асоциация „ Прозрачност без граници “, по отношение на измененията в Закона за държавния бюджет, регламентиращи финансирането на политическите партии.

Според Асоциацията, измененията са в несъгласие със стандартите на Венецианската комисия към Съвета на Европа и ОССЕ и "в оттегляне от националното законодателство, което до 2009 година създаваше избрани трудности пред безконтролното финансиране от юридически лица ". От "Прозрачност без граници " смятат, че признатите оферти са прибързани, недомислени и писани „ на коляно”. А това ще докара до резултат, при който по този начин нареченото „ отворено финансиране” ще трансформира в разграден двор страната в лицето на политическите партии и на представителните институции, основани въз основа на изборния развой.

Асоциацията акцентира няколко причина за това изказване. Оттам считат, че след вчерашните промени могат да зародят разнообразни проблеми. Сред тях е неограниченото по мярка приемане на дарения от юридически лица. Дори това да значи, че една партия може да получи 1 000 000 лв. единствено от една компания и да се трансформира в частната партия на фирмата-дарител. Такава процедура не е позволена даже в демократичната политическа система на Съединени американски щати.

"Доказателство за неверната посока на промени в българското законодателство е и вчерашното решение на Народното събрание в Австрия, който след корупционен скандал вкара предел от 7 500 евро за обособените дарения от бизнеса и общ предел от 750 000 евро на всички дарения, които една партия може да получи в границите на една календарна година ", декларират от "Прозрачност без граници ".

Финансиране от държавни и общински компании и/или от компании, в които държавата/общините имат дялово присъединяване, се показва като различен проблем. "Преди две десетилетия тази процедура водеше до източване на общински и държавни компании и бе прекратена след скандални случаи на злоупотреби по време на локалните избори през 2007 година, напомнят от Асоциацията.

Следващият аргумент за неверно взетото решение, съгласно тях, е финансиране от компании, които са претенденти и/или реализатори на публични поръчки. "Забранено е от Закона за политическите партии, работил в интервала 2006 година – 2009 година Отпадането на сходна възбрана ще докара до пренасочване на финансовите запаси, предопределени за осъществяване на публичните поръчки, към политическите планове на тези, които вземат управническите решения ", показват от Асоциацията.

Мотив за позицията им са още:

"Финансиране от компании, осъществяващи хазартна активност. Подобна възбрана беше категорично планувана в Закона за политическите партии, работил в интервала 2006 година – 2009 година Финансиране от компании, работещи в браншове, които са мощно контролирани от страната. Такива да вземем за пример са финансовият бранш, производството и търговията с енергийни запаси. Фирми - концесионери, които имат договорни връзки с страната или общините, в това число концесии за рандеман на естествени запаси, употреба на плажни линии, ръководство на инфраструктурни обекти и на обекти със стратегическо значение за страната. Финансиране от регистрирани в страната компании, в които акционерно присъединяване имат задгранични юридически и/или задгранични физически лица. В динамичната и отворена стопанска система на страната това не би било изключение, което обаче влиза в несъгласие с кардиналните забрани за финансиране от задгранични държавни управления, компании и физически лица, планувани в член 24 от Закона за политическите партии. Финансиране от компании, които са регистрирани в страната, само че в които дялово присъединяване имат други компании, регистрирани в офшорни юрисдикции.

Асоциация „ Прозрачност без граници “ смята, че законодателството би трябвало да подсигурява финансирането на политическата активност в България в сходство с водещите демократични стандарти, а не да напасва закона по отношение на практиките за заобикаляне и нарушение на съществуващите закони и стандарти, по отношение на балканските нрави и теснопартийните сметки. В тази връзка продължаваме да настояваме, че най-съществените проблеми при финансирането на политическата активност са свързани с неефективния надзор върху финансирането на политическите партии и на предизборните акции. Той е резултат и от несъответстващо законодателство. Промените в Закона за държавния бюджет, признати на 04.07.19 година, освен не обръщат внимание на този въпрос, само че също по този начин и не плануват гаранции за цялостно и навреме обезпечаване на гласност на даренията от бизнеса. Това постанова да отбележим, че в България продължава да стои неуреден и въпросът с неналичието на законодателство по отношение на лобизма, което да осветли за необятната общност връзката „ политически партии – бизнес – законодателство “.

В случай че законът бъде върнат за разглеждане в Народното събрание, Асоциация „ Прозрачност без граници” има подготвеност да създаде стимулирано мнение, което ще бъде предоставено на Президента и на народните представители ", споделят в умозаключение от организацията.

Вчера болшинството от народните представители в българския парламент одобри промени в законодателството по отношение на финансирането на политическите партии и предизборните акции.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР