С приемането на конвенцията за правния статут на каспийско море,

...
С приемането на конвенцията за правния статут на каспийско море,
Коментари Харесай

Туркмения разчита през Каспийско море да доставя газ за Европа


С приемането на конвенцията за правния статут на каспийско море, Туркмения разчита да диверсифицира газовият си износ. Държавните глави на Каспийската петорка подписаха в казахстанския град Актау спогодба за правния статут на Каспийско море – исторически за района документ, работата, по който тече повече от две десетилетия – от 1996 година
Ашхабад се надява с приемането на документа да се реши казуса за излизането на туркменския газ на външните пазари. В случая става въпрос за експорта на природен газ за страните от Европа.

Туркмения счита, че конвенцията ще даде опция да построи Транскаспийския газопровод по дъното на Каспийско море до Азербайджан и да се включи към Трансанадолския газопровод (TANAP). По този газопровод се планува доставка на Азербайджан през Грузия и Турция до гръцката граница, където продължението му ще стане Трансадриатическия газопровод (ТАР) за Южна Европа, оповестяват организациите.

Както е известно оптимистичните прогнози са Трансадриатическия газопровод, по който ще бъде пренасян азербайджански газ за Европа да бъде въведен в употреба през 2019 – 2020 година

Азербайджан, Грузия, Туркменистан, Турция и Европейския съюз в разстояние на доста години работят по план за експортна природен газ от каспийския район до Европа. Подписването на Конвенцията за правния статут на Каспийско море може да даде подтик на дейностите по този план.

В същото време следва Ашхабад и Баку да уредят между тях териториален спор по няколко петролни залежи в противоречивата част на Каспието.

Туркменистан по ресурси на природен газ се подрежда измежду първите четири страни в света по едно и също време с Русия, Иран и Катар. От трите посоки на туркменския газов износ: северния (Русия), източния (Китай) и южния (Иран) в сегашния миг работи единствено това до Китай. Русия спря закупуването на туркменски газ до 2019 година, а в Иран не се доставя, поради разминавания за по-рано доставени количества гориво.

В рамките на подписването на конвенцията за правния статут за Каспийско море президентът на Туркмения Гурбангули Бердимухамедов предложи на сътрудниците си да основат районен транспортно - логистичен център.

Руският президент Владимир Путин от своя страна сподели, че страните от Каспието ще основат Каспийски стопански конгрес. „ Приемането на решение за основаване на Каспийски стопански конгрес ще даде опция за усилване на контактите сред деловите общности на нашите страни “, сподели Путин по време на съвещанието на Каспийската среща. Освен това Русия предлага на прикаспийските страни и създаване на пет необичайно съглашение за морския превоз. Путин осведоми сътрудниците си, че Русия реализира тактика за развиване на морските пристанища в Каспийския басейн до 2030 година, в която са избрани вероятностите за рационализация на морските връзки, железопътната и автомобилна инфраструктура. „ В частност е планувано до 2025 година строителството на ново дълбоководно пристанище в региона на Каспийск, което да може да приема кораби с огромен тонаж – от 15 до 25 хиляди тона “, акцентира Путин.

Иран от своя страна има желание да разшири съдействието с прикаспийските страни в региона на енергетиката, в това число и при превоза на енергоносители. Това заяви президента на Иран Хасан Роухани. „ Сътрудничеството в региона на енергетиката, в това число превозването на енергоносители, провеждането на енергийни, суапови интервенции са други значими тематики от съдействието в границите на Каспийско море. Започнахме работа в тази област с някои от прикаспийските страни и съществено считаме да предложим разширението й “, съобщи Роухани. Освен това по думите му Иран ще предприеме дейности и за разширение на комерсиалните и транспортни взаимоотношения.
Президентът на Азербайджан Илхам Алиев дефинира подписването на конвенцията за правния статут на Каспийско море като „ историческа “. Той напомни, че Баку има положителни връзки с прикаспийските страни.
Първата каспийска намира се състоя през април 2002 година в Ашхабад, втората – на 16 октомври 2007 година в Техеран, третата – 18 ноември 2010 година в Баку, а четвъртата – на 29 септември 2014 година в Асрахан. Именно на срещата в Астрахан бе подписано кардинално значимо изказване на президентите за правилата на взаимоотношение на страните от Каспийско море.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР