С президентски указ, на 14 януари, бе насрочена датата на

...
С президентски указ, на 14 януари, бе насрочена датата на
Коментари Харесай

Републиканци за България: Настояваме за незабавни промени в Изборния кодекс

С президентски декрет, на 14 януари, бе планувана датата на парламентарните избори за 4 април. Този факт повдигна на напред във времето доста въпроси за провеждането на избори в изискванията на пандемия. Пандемията бе оповестена от СЗО още на 11 март 2020г. От тогава до момента измина съвсем една година, през която ръководещите от ГЕРБ-ДПС одобриха промени в Изборния кодекс на 17 септември 2020г., с които резервираха двойното гласоподаване – и с машини, и с бюлетини, само че нищо повече. Сякаш през септември не се знаеше, че пандемията няма да свърши за няколко месеца.

Това написа в публична позиция от партията на Цветан Цветанов  Цветан Цветанов Цветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 година в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа "Републиканци за България ", която публикуваме без редакторска интервенция:

"С въведените промени ГЕРБ лишиха на ЦИК пълномощието да управлява осъществяването на машинното гласоподаване, орязаха и пълномощията им, като трансферираха целия надзор върху машинното гласоподаване към държавни структури. Това са Държавна организация "Електронно ръководство " взаимно с Българския институт за стандартизация и Българския институт по метрология – все назначения на ГЕРБ. С този ход смъкнаха отговорността от държавното управление, за упования безпорядък с машинното гласоподаване, безпорядък, който ще бъде провокиран заради смесената система на гласоподаване в по-голямата част от секциите.

Сега, два месеца преди изборите, ГЕРБ и Обединени патриоти внесоха Законопроект за изменение на Закона за изключителното състояние, с който ще се вършат измененията в изборните правила, които би трябвало да уредят провеждането на избори в пандемична конюнктура, не в Изборния кодекс, а в различен закон. Това към този момент е позната процедура, в 44-то Народно заседание, да се вършат промени на правни правила, които контролират значими публични връзки, през промени на спомагателните разпореждания на закон, който би трябвало да контролира напълно друга материя.

От Републиканци за България сме на мнение, че промени в изборните правила посредством закона за изключителното състояние са неуместни и опонират на съществени правни правила. В член 1 от този закон е записано, че: „ Този закон урежда ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние на територията на Република България и за превъзмогване на последствията след анулацията на изключителното състояние “. Всеобщоизвестно е, че изключителното състояние отпадна на 13 май 2020г. Към днешна дата не се намираме в сходни условия и промени отвън Изборния кодекс биха основали правна неустановеност.

Най-вероятно от ГЕРБ ще се аргументират с т. 63 от Обяснителния протокол към Кодекса на положителните изборни практики на Венецианската комисия от 2002 година "Стабилността на закона е основна за надеждността на изборния развой, която от своя страна е значима за консолидирането на демокрацията. Правила, които постоянно се трансформират и изключително правила, които са усложнени, могат да объркат гласоподавателите. Гласоподавателите може да решат (с право или не), че изборният развой е просто инструмент в ръцете на властимащите и че техните лични гласове нямат огромно значение за решение на изхода от изборите ", което бе представено и от президента в претекстовете към ветото против последните промени в Изборния кодекс.

Ние от Републиканци за България настояваме за съществени промени в Изборния кодекс, които да подсигуряват на всеки един български жител опцията да упражни констутиционно приетото му право да гласоподава на идните избори. Зад псевдо измененията в Закона за изключителното състояние прозира нежеланието на ГЕРБ да обезпечи това всеобщо право да всеки български жител да гласоподава.

Oт Републиканци за България настояваме за незабавни промени в Изборния кодекс, които могат и би трябвало да вкарат опцията жителите на Република България от всяка точка на света да съумеят да упражнят правото си на глас, посредством гласоподаване по пощата в идните парламентарни избори на 4 април, обратно на ползите на актуалното държавно управление. Времето за приемане на нужните промени и допълнения в Изборния кодекс е изцяло задоволително, както и организирането на същото: в това число интервала за регистрация и приемане на бюлетините, интервала за гласоподаване по пощата и противоположното връщане на бюлетините до способените органи.

Българската общественост в чужбина е едно неделимо цяло с българите, живеещи на територията на Република България. Ние следва да се стремим да ги приобщим към националната идея и да запазим и развием връзката им с корените! ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР