С препратки към Вазовия роман Под игото, обвинения в активни

...
С препратки към Вазовия роман Под игото, обвинения в активни
Коментари Харесай

Разград е рекордьор по изборни нарушения с подвижни урни, сочат данни на МВР

С препратки към Вазовия разказ " Под игото ", обвинявания в дейни мероприятия и похвали за работата на Министерство на вътрешните работи мина чуването на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков в Народното събрание. Той бе извикан на съвещанието по самодейност на депутата от " Демократична България " Антоанета Цонева, с цел да дава отговор на въпроси за нарушавания, открити от Министерство на вътрешните работи, при разкриването на преносими изборни секции за изборите за народни представители, извършени на 11 юли и на 14 ноември 2021 година

Във встъплението си Цонева уточни, че преносимите изборни секции са се трансформирали във феномен тази година, като даде образец, че на изборите Рашков от своя страна акцентира, че в действителност се следят " забавни констатации ". Той съобщи, че по време на изборите през юли са били регистрирани повече от 202 сигнала за нарушавания при разкриването на преносими изборни секции за хора с трайни увреждания, а през ноември броят им е достигнал 287. По думите му в резултат на тези сигнали са формирани общо 31 досъдебни прозводства през юли и 18 през ноември. Добави, че досъдебни производства не могат да се образуват без намесата на прокуратурата.

Министърът приведе образци от областите Пазарджик (Сърница), Хасково (Минерални бани и Стамболово), Търговище, Разград (Кубрат и Исперих), където по данни на министерството са засечени огромен брой заявки за откриване на преносими изборни секции. Допълни, че Разград е рекордьор по нарушавания, където са стартирани 26 следствия и 188 инспекции по преписки. От тях 17 досъдебни производства са формирани от прокуратурата, а 9 - в условия на необходимост, от Министерство на вътрешните работи. По думите му в хода на инспекциите полицейските чиновници са се натъкнали на груби, фрапиращи нарушавания като подправени подписи и заявките с погрешно наличие. Някои от разпитаните са декларирали, че не познават лекаря, издал документа, и че не са контактували с персоналния си доктор от 2-3 или повече години.

Във връзка с следствията в Разград Рашков сподели, че в районната дирекция на Министерство на вътрешните работи са се явявали локални водачи на Движение за права и свободи, които били отправяли закани за цивилен арести на чиновници на полицията.

" Огорчението на чиновниците на Министерство на вътрешните работи е голямо. При ръководителя на регионалната дирекция в Разград са се отзовали управителни представители на Движение за права и свободи. Те са отправяли закани и закани, както и че Движение за права и свободи ще извършат цивилен арест на полицейски чиновници. Междувременно в полицията са били получени тъжби против дейности на полицейски чиновници. В хода на инспекцията е открито, че няма данни за нарушавания от служителите на реда. В обясненията си подалите жалбите показват, че не са били заплашвани или обиждани от служителите на реда, не са им били нарушавани правата. Заявили са, че не са желали и съжаляват, че са подадени тъжби от тяхно име. Те са били подписани от юристи, които те не познават, " съобщи Рашков от парламентарната естрада.

 Разград е рекордьор по изборни нарушавания с преносими урни, сочат данни на Министерство на вътрешните работи
© Юлия Лазарова

На въпрос от депутата от Българска социалистическа партия Бойко Клечков по какъв начин прави оценка взаимната работа на Министерство на вътрешните работи с прокуратурата по отношение на въпросните следствия, Рашков съобщи, че " координацията е на приблизително положително равнище. Не бих я приветствал, не бих надценил нито едната, нито другата страна. Аз съм сериозен към работата и на двете. ", сподели той.

Министърът съобщи, че са нужни промени в Наказателно-процесуалния кодекс, защото постоянно наказванията които се постановат, са демократични. По негови думи е нужна по-широка оперативна автономия на органите на Министерство на вътрешните работи, с цел да не са в цялостна взаимозависимост от прокуратурата. Изрази и подозрения, че тя бави каузи по политически аргументи.

От обвинявания в клюка до " Тлаката в Алтъново "

Очаквано изявленията на Рашков предизвикаха ответна реакция от представителите на Движение за права и свободи. Лидерът на придвижването Мустафа Карадайъ демонстративно, въпреки и за малко, напусна залата откакто неколкократно му бе направена забележка от председателстващия съвещанието Кристиан Вигенин да не се провиква от мястото си. Рашков употребява случая да съобщи, че в Стара Загора " най-активните политически търговци са представители на онази партия, чийто водач преди малко напусна залата ".

Станислав Анастасов от Движение за права и свободи съобщи, че Народното събрание не било " клуб за взаимни възторженостти и упрекна Рашков в клюка. " Клевета е, когато изказванието е погрешно ", отвърна министърът.

Накрая водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ взе думата, с цел да каже, че днешното чуване служи за " оправдаване на някои беззакония, осъществени по време на вота. Общините, където структурите на Движение за права и свободи си свършиха работата и обърнаха внимание на хората в неравностойно състояние, с цел да могат да изпълнят отговорностите си по Изборен кодекс, бяха подложени на репресии, " добави Карадайъ. " Вашите политически инструкции трансфораха деполитизираната полиция в политическа милиция за противозаконни дейности срещу политически съперници и обслужващ личен състав на предизборна акция на властимащите и близки на властта, за сметка на държавността, демокрацията, хуманността, правата и свободите на жителите ", приключи водачът на придвижването.

Депутатът от ГЕРБ-СДС Тома Биков, чиято парламентарна група не зададе нито един въпрос, съобщи, че чуване е вкарано в дневния ред, с цел да има какво да вършат депутатите и да не си тръгнат в 10:20 ч. Той съпостави съвещанието със сюжета от главата " Ганковото кафене " от Вазовия разказ " Под игото ", където героите били говорили за " огромната политика ". Това чуване го вършим, тъй като няма импортирани законопроекти, тъй като парламентарните групи от ръководещото болшинство не знаят какво да вършат. Единственото, за което се сещат, е да викнат Рашков, да сътвори малко сюжети ", съобщи Биков.

" Г-н Биков, на мен ми се коства, че методът, по който вие се отнасяте към тематиката - цялостно равнодушие и жесток цинизъм, доста повече ми наподобява на " Тлаката в Алтъново ", където момци и моми си дават любовни знаци и се срещат ", отвърна му Антоанета Цонева. Тя съобщи, че " Демократична България " готви предложение за законодателни промени, с цел да могат тези опити за операция на вота да бъдат лимитирани. " Ако в този момент са дали своят вот хиляди хора в цялата страна и това не е повлияло трагично върху изборния резултат, какво ще се случи на локални избори, в случай че продължава тази вълна по основаване на преносими изборни секции от кметове, които са директно заинтригувани от локалните избори ", съобщи Цонева.

Крум Зарков от Българска социалистическа партия също уточни, че с цел да не се трансформира този спор в политическо заяждане, нито едно изборно нарушаване не трябва да остава неусетно и не трябва да остава ненаказано.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР