С преговорите в застой и ядрената сделка виси на косъм,

...
С преговорите в застой и ядрената сделка виси на косъм,
Коментари Харесай

Иран почти изключва среща Байдън-Раиси

С договарянията в застой и нуклеарната договорка виси на косъм, президентът на Иран към този момент отхвърля вероятността за среща с президента на Съединени американски щати Джо Байдън  в Ню Йорк тази седмица за годишната среща на Общото заседание на Организация на обединените нации.

Припомня се, че пътуването до Ню Йорк на иранския президент беше под въпрос, като в Конгреса оказаха напън върху администрацията на Байдън да не му разреши да пътува до срещата на Организация на обединените нации. Държавният департамент обаче съобщи, че Съединени американски щати са длъжни да разрешат на всички задгранични водачи да дойдат в Организация на обединените нации като хазаин на международната организация.

Раиси ще се обърне към събранието, само че не мисли, че такава среща ще се състои, сподели той за CBS News. 

" Не имам вяра, че срещата или диалогът с него ще бъде от изгода ", сподели твърдолинейният ирански президент.
 Белият дом с нови обвинявания към Иран за нуклеарната договорка
Белият дом с нови обвинявания към Иран за нуклеарната договорка

Напрежение сред Техеран и Белия дом

Иран упорства, че остава заинтригуван от съживяването на многонационалното съглашение, контрактувано от администрацията на Обама през 2015 година, само че отхвърлено от президента Тръмп през 2018 година Споразумението лимитира подозрителните нуклеарни стратегии на Иран в подмяна на премахването на суровите интернационалните наказания против стопанската система на Иран.

Байдън пристигна на поста с заричане да възвърне съглашението, само че траялите близо две години договаряния към момента не са довели до договорка, като американски публични лица споделиха, че Техеран упорства за промени в последната минута отвън обсега на първичната договорка.

Но Раиси, който се срещна с иранския нравствен лидер аятолах Али Хаменей в неделя, преди да отпътува за Ню Йорк, сподели, че Вашингтон е този, който блокира съглашението. Санкциите, които Тръмп още веднъж наложи на Иран, остават в действие, до момента в който договарянията не престават във Виена.

" Новата администрация в Съединени американски щати настояват, че са разнообразни от администрацията на Тръмп, сподели Раиси. Но не сме очевидци на промени в действителността ", поддържа той.
 Блинкън: Иран прави все по-трудно постигането на нуклеарна договорка
Блинкън: Иран прави все по-трудно постигането на нуклеарна договорка

Това е най-острата рецензия, която Вашингтон е отправял до момента
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР