С предстоящия старт на летния сезон започна и набирането на

...
С предстоящия старт на летния сезон започна и набирането на
Коментари Харесай

Инспекцията по труда: Не започвайте работа без подписан договор!


С идния старт на летния сезон стартира и набирането на личен състав за летните курортни обекти. ИА „ Главна ревизия по труда “ припомня, че рецесията, провокирана от ковид, усилва в допълнение риска от полагане на недеклариран труд, който по принцип е висок в сезонните обекти и при който правата на служащите не са предпазени. Инспекцията обръща внимание и на работодателите, наемащи незаконосъобразно служащи и чиновници, че също рискуват да изгубят право на държавна поддръжка, защото част от условията за даването на такава са свързани точно със съблюдаване на трудовото, данъчното и осигурителното законодателство.

Преди действително да стартират да поставят труд на работните си места, наетите лица би трябвало да изискат от работодателя някои съществени документи. Те наложително би трябвало да получат образец от подписан трудов контракт, подписан и от двете страни, и копие от уведомлението, с което той е регистриран в Национална агенция за приходите. Работодателят няма право да позволява до работните места служащи и чиновници, с които не е сключил и не е записал в Национална агенция за приходите писмен трудов контракт. Липсата на регистрация дава опция на работодателя да не внася дължимите налози и осигурителни вноски върху възнагражденията, от което работещите губят осигурителни права. С публикуван от Национална агенция за приходите личен идентификационен код всеки може да ревизира дали трудовият му контракт е регистриран.

Ако желае да ревизира уменията им, работодателят може да подписа контракт с уговорка за период на изпитване. В рамките на периода на изпитване той може да приключи трудовия контракт когато и да е без предупреждение и без да дължи компенсации, с изключение на за необработен отпуск. Според Кодекса на труда срокът на изпитване може да бъде до 6 месеца. Ако категорично не е уговорено друго, то от него могат да се възползват и двете страни. Ако обаче срокът на изпитване е уречен в интерес на едната страна, то другата дължи предупреждение при овакантяване. Ако не е уговорено друго, за непрекъснат трудов контракт срокът на предизвестието е един месец, а за срочен трудов контракт – 3 месеца, само че не повече от приключването на периода му.

Затвърждава се наклонността в последните години служащите и чиновниците да подават сигнали за неизплатени трудови хонорари, които са контрактувани устно с работодателя. В тези случаи Инспекцията по труда няма пълномощия да залъжи работодателя да ги изплати. Често сигналите за работа без трудов контракт също се подават от служащите, откакто те към този момент са напуснали работните места. Ако лицата не бъдат заварени да поставят труд, контролните органи на Агенцията не могат да се възползват от пълномощието си да афишират битие на трудово правно отношение.

Друг характерен миг при сезонната претовареност касае оформянето на трудовата брошура. Според Наредбата за трудовата брошура и трудовия стаж, трудовата брошура се съхранява от служащия или служителя. В тридневен период от постъпване на работа лицата би трябвало да я дават на работодателя за регистриране на данни, който е задължен незабавно по-късно да я върне. Важно е работещите да имат документ от работодателя, че са му дали книжката. Така при вероятно изгубване, ще могат да потвърдят, че виновността за това е негова и той ще има обвързване да извърши процедурата по възобновяване й. Трудовата брошура се дава на работодателя и при преустановяване на трудовото правно отношение, който би трябвало да нанесе неотложно данните в нея и да я върне незабавно. При прекъснати трудови правни отношения работодателят е задължен да даде навреме и писмен акт за прекратяването. 

При старта на сезона обичайно ИА ГИТ ускорява контрола на сезонните обекти в морските курорта, като акция е планувана и през т.г.

ИА ГИТ припомня, че при противоречие с метода на практикуване на контрола от инспекторите по труда или при данни за корупционни практики и работодатели, и работещи могат да подадат сигнал в Главна ревизия по труда. ИА ГИТ подсигурява нулева приемливост към корупцията, доказателство за което е основаването на отдел „ Контрол на инспекционната активност “, който извършва функционалностите на вътрешен одит и надлежно преглежда подадените сигнали. Въпреки че не е задължена по закон, Агенцията основава отдела за предварителна защита на  нерегламентирани практики в контролната активност. Повече информация за подаване на сигнали за корупция може да бъде получена на интернет страницата на Инспекцията по труда, в рубриката „ Антикорупция “.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР