С предложения за законодателни промени и разкриването на неизвестен досега

...
С предложения за законодателни промени и разкриването на неизвестен досега
Коментари Харесай

ДНК анализът по убийството в Нови искър бил бърз, защото бил направен в частна лаборатория

С оферти за законодателни промени и разкриването на незнаен до момента подробност от следствието за шесторното ликвидиране в Нови Искър мина разискването в парламентарната комисия по вътрешна сигурност и публичен ред на ограниченията в битката с престъпността на фона на последните убийства.

На нея бяха поканени основният прокурор Сотир Цацаров и управлението на Министерство на вътрешните работи.

В опит за следващ път да " затвори " случая в Нови Искър, основният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че ДНК-анализът, открил, че точно Росен Ангелов е умъртвил Кети Кюхова, Неделчо и Георги Юнакови, Еленка Бурджиева, Нанси Иванова и Боби Иванов, е изработен толкоз бързо, защото е употребена частна лаборатория.

Вчера зам.-главният прокурор Борислав Сарафов на специфичен брифинг, целящ да разсее всички подозрения и спекулации в медиите и обществото, не заяви такова нещо, а похвали категорично Научноизледователския институт по криминалистика и криминология (НИКК) - институцията, която би трябвало да се занимава с такива проучвания и разгласи, че прокуратурата е била в непрекъснат контакт с институцията.

Цацаров не разкри повече детайлности за това решение на държавното обвиняване, като уточни, че вчерашният брифинг е бил с задоволително изобилна информация.

След комисията Цацаров отхвърли да дава отговор на въпроси на медиите коя е лабораторията, както и какъв брой е коствал разбора в нея и за какво се е наложило частна лаборатория, а не държавната институция да се занимава с това. На това не съумяха да отговорят и от управлението на Министерство на вътрешните работи, препращайки въпроса към прокуратурата.

Председателят на комисията Цветан Цветанов от ГЕРБ нямаше нито един въпрос към основния и градския прокурор, както и към управлението на Министерство на вътрешните работи. Без да поглежда своите съпартийци, той обявяваше, че от партията му няма въпроси и се обръщаше към втората по-големина партия - Българска социалистическа партия за въпроси. Той вземаше единствено думата за изявления в поддръжка на проверяващите. Едно от тях беше за ДНК-експертизата, за която сподели, че тя става доста по-бързо, когато се прави единствено съпоставяне на ДНК.

Главният секретар на Министерство на вътрешните работи разгласи случая за битов и завършен.

Пред депутатите в комисията основният прокурор повтори, че за държавното обвиняване няма никакво подозрение, че Ангелов е умъртвил шестимата души, както и че по-късно се е самоубил. Въпроси по това следствие съгласно него нямало, такива има за убийството от понеделник на Петър Христов, както и за успеваемостта на системата на наказванията и експертната активност на проверяващите. Главният прокурор направи и предложение за законова смяна. Според него след последните промени от 2015 година и 2016 година има доста усъвършенстване на казуса с избягали наказани хора.

По думите му единственият минус е на финала на цялата процедура. И изясни - откакто има дефинитивно неоправдателно правосъдно решение, Министерството на правораздаването е институцията, която привежда в осъществяване наказването. Служителите на основна дирекция " Изпълнение на наказванията " обаче нямат пълномощията и потенциала да търсят хора и откакто не намерят наказания на известния на държавните органи адрес, както е най-честия случай, те се обръщат към Министерство на вътрешните работи. Всичко това бави процеса. Според Цацаров би трябвало непосредствено

Министерство на вътрешните работи да търси наказаните на адресите им и в случай че не ги откри да стартира незабавно издирването им

и по-късно още веднъж правосъдното министерство да ги вкарва в пандиза на процедура.

Ръководството на Министерство на вътрешните работи посредством шефа на " Национална полиция " Христо Терзийски изиска също смяна в закона, която да им даде право да употребяват специфични разследващи средства по отношение на търсени хора с влезнали в действие присъда. В момента те могат да подслушват упрекнатите в закононарушение, само че не и наказаните, които са избягали от правораздаването.

Терзийски показа и статистика за търсените от Министерство на вътрешните работи все още хора. Обявените за търсени с наложена мярка за неотклонение непрекъснат арест и избягали са 317 през предходната година и 393 през 2016 година Същевременно откритите през 2017 година са били 386. Обявените за търсене през 2017 година с влезнали в действие присъди и избягали са 511, а през 2016 година са били 543. Намерените пък са били 563. През предходната година от пандиза са избягали 41 души, а през 2016 година - 66. Откритите през предходната година пандизчии бегълци са били 59.

По думите на основния секретар на Министерство на вътрешните работи на територията на цялата страна се организира интервенция във връзка с престъпния контингент от търсени лица.

Маринов изясни, че е назначена инспекция поради несполучливото 8-годишно търсене на Росен Ангелов, след последната му присъда от 2009 година Пред " Дневник " обаче съобщи, че тя към момента не е завършила и не е известно дали и кой чиновници ще бъде осъден. Но акцентира, че полицията го е издирвала на всичките му известни адреси, както и по сигнали.

Депутатът от Българска социалистическа партия Красимир Янков упрекна пресцентъра на Министерство на вътрешните работи за работата си около случая в Нови Искър. По думите му основният секретар е играл неговата роля и съобщи, че няма да го пита какъв брой назначени служилите има в пресцентъра на ведомството.

В тяхна отбрана влезе основния прокурор, който изясни на народните представители от левицата, че пресцентърът е стеснен в рамките, които сложи прокуратурата по следствията и няма право да дава повече информация. Той отговори и на различен въпрос на Българска социалистическа партия към управлението на Министерство на вътрешните работи дали са назначили инспекция на активността на районните инспектори, един от които не е разкрил Ангелов през осемте години на издирването му.

Отговорът бе с предложение, което било точно от предизборната стратегия на Българска социалистическа партия, акцентира Цацаров. В България да бъде въведена друга конструкция на Министерство на вътрешните работи, както било в Турция и Испания. Вместо да има по един областен контрольор на няколко села, който нормално ги обикаля с персоналната си кола, може полицията да остане единствено по градовете, а в по-малките обитаеми места да се открият жандармерийски отдели, всеки от които да дава отговор на три села да вземем за пример.

Иначе от Министерство на вътрешните работи, както и от прокуратурата не разкриха повече детайлности по следствието за убийството от понеделник на предприемача Петър Христов. Цацаров единствено увери, че се работело по всички версии и интензивно. Повече за няколко от версиите вижте тук.

Разследващите се сплотиха към изказванието, че

последните закононарушения не са провокация към страната и нямат връзка с европредседатеслтвото,

а ги преглеждат като обособени незаконни действия. По думите на Цацаров безоблачна криминогенна конюнктура няма в никоя столица. Думите му пристигнаха след въпрос на депутата Иван Иванов от Българска социалистическа партия, който загатна и за обир в София от последните часове. Цацаров и Маринов увериха, че са взети всички ограничения за сигурност по време на българското европредседателство.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР