С предложения от Има такъв народ“ законопроект се цели да

...
С предложения от Има такъв народ“ законопроект се цели да
Коментари Харесай

„Има такъв народ“ със законопроект в защита на академичната автономия на висшите училища

С оферти от „ ИТН “ законопроект се цели да се сътвори опция заделените от държавния бюджет целеви средства за увеличение на възнагражденията на преподавателите във висшите учебни заведения да доближат до своите получатели.

Същевременно променените стопански условия през последните месеци постановат в незабавен порядък индексация на приходите на работещите в системата.
Със законопроекта се отстранява зародилото несъгласие от признатата норма на § 17 в Закона за държавния бюджет и се препраща към Закона за висшето обучение.

Предлаганите промени от Има Такъв Народ отстраняват и подозрението за противоконституционност на наредбата с член 53, алинея 4 от Конституцията с оглед нарушение правилото за академична автономност на висшите учебни заведения. Към момента е налице и противоречие с член 57 от Закона за висшето обучение, според който индикаторите и критериите се дефинират в правилниците на съответните висши учебни заведения със наложително включен най-малко в закона.

Законодателят, посредством Закона за висшето обучение, е дал право на висшите учебни заведения сами да дефинират индикаторите и критериите в сходство със стратегическия им ориентир и витален цикъл на развиване. Недопустимо е на съображение на Закон за държавния бюджет (с предложение, направено сред първо и второ гласуване) с акт на Министерския съвет, който даже не е подзаконов нормативен акт, да се дефинират индикатори, критерии и методика, които не са планувани в Закона за висшето образоване и позволяват нахлуване в академичната автономност на висшите учебни заведения.

Предлаганото изменение няма независим темперамент по отношение на приходната и разходната част на бюджета и не се отразява на фискалната политика на страната. С импортираното предложение от „ ИТН “ само се уточни съответната норма на § 17 за ефикасното му осъществяване и сходство с конституционните повели.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР