С предложение за законодателни промени в Закона за задължителното депозиране

...
С предложение за законодателни промени в Закона за задължителното депозиране
Коментари Харесай

ДПС даде подробности за законопроекта за разкриване на действителните собственици на медиите

С предложение за законодателни промени в Закона за наложителното складиране на печатни и други творби Движение за права и свободи желаят осветляване на собствеността на всички медии.

"Този законопроект има голямо значение за прозрачността, осветляването на медийното пространство и дава отговор на дълго предстоящ в обществото въпрос “, съобщи на брифинг депутатът от Движение за права и свободи Хамид Хамид. "Предложенията ни са в две направления. Едното е продължение на признатия през 2010 година текст, с който се задължиха да се разгласят действителните притежатели на печатните издания. Наред с това ние допълваме текста като се вкарва обвързване да се осветлят и снабдители на медийни услуги, притежатели на онлайн издания, както и да се заявяват всички доходи на тези издания “, съобщи Хамид. Той разясни, че се има поради финансирането отвън рекламите, защото по рекламните контракти има фактури и контролните функционалности са на Национална агенция за приходите.

"Стои въпросът от къде и за какво разнообразни медии получават средства и против какво. Предложили сме към 30 юни всяка календарна година всички медии да показват декларация пред Търговския указател за всяко заплащане към медията. Законът третира всевъзможни други заплащания отвън рекламните-дарения и заплащания без съображение, отвън естествения търговски оборот против нещо неразбираемо, което желаеме да излезе нескрито “, посочи депутатът от Движение за права и свободи.

Другото предложение обгръща разпространителите на печатни издания. "От това каква част от това разпространяване управлява едно лице или компания зависи по какъв начин тъкмо и кои печатни издания ще намерят пазар. Следва до 31 януари тези издания пред министъра на културата действителните си притежатели, както и точният брой на комерсиалните пунктове, през които правят разпространяване на изданията си “, уточни Хамид Хамид.

Според Движение за права и свободи по този метод обществото ще е наясно кой с какъв брой пункта разполага и управлява. "Ако се откри, че едно лице държи над една трета от всички обекти за продажба на дребно на печатни издания, Министерството на културата ще би трябвало да сезира Комисията за защита на конкуренцията. Целта на законопроекта е бистрота и осведоменост на обществото кой какъв брой и от къде получава и против какво “, добави той.

Депутатът от Движение за права и свободи Велислава Кръстева също разяснява, че тематиката за собствеността на медиите, за това кой приказва, за нуждата от информация чия е собствеността на медиите и разпространителните мрежи, не е тематика от през днешния ден.

"Целта е ясна-когато обществото има задоволително информация за това кой приказва и против какво, тогава читателят и фенът може да си направи извода какво му се споделя. Фалшивите вести получават хранителна среда, когато не е ясно кой е притежател, кой какво тъкмо е получил “, посочи Кръстева.

Хамид Хамид, пък добави, че няма по какъв начин този закон да е ориентиран против някого, а цели единствено осведоменост на обществото. "Ако някой се тормози от него, обаче, то това са лица, които имат какво да крият. Ако този закон бъде признат ще разберем какво тези лица имат да крият “, счита депутатът от Движение за права и свободи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР