С предложение за формирането на временна парламентарна комисия, която да

...
С предложение за формирането на временна парламентарна комисия, която да
Коментари Харесай

Опозицията иска временна комисия за изборни промени

С предложение за образуването на краткотрайна парламентарна комисия, която да прегледа предложенията на всички парламентарни групи за изборни промени излязоха представители на Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи, " Воля " и Вътрешна македонска революционна организация. Това е резултатът от едночасовата среща по самодейност на левицата, на която партиите разискаха концепциите си по какъв начин би трябвало да протича вотът. Мотив за срещата бяха многото изборни неточности и нарушавания по време на локалните избори. Само ГЕРБ не изпратиха собствен представител и не почетоха полемиката.

" И в тези избори имаше редица проблеми, които по мнението на другите политически сили изкривяват вота и не отразяват обективното гласоподаване на хората. Затова поканихме парламентарните групи да обсъдим измененията в изборното законодателство и да подсигуряваме честността и прозрачността на изборите. Изразяваме общо страдание, че сътрудниците от ГЕРБ не се отзоваха. Оставаме отворени и ги каним да се причислят към тези диалози ", съобщи след срещата Корнелия Нинова. Всяка от партиите е показала своите визии по възможни корекции в разпоредбите за гласоподаване. Допирните точки са желанието за почтеност и бистрота на вота, само че има и разграничителни линии. Разминаванията са в методите за изчистване на пороците в ИК. Лидерът на " Воля " Веселин Марешки и Вътрешна македонска революционна организация желаят въвеждане на учебен ценз. Движение за права и свободи още веднъж упорстват за отпадане на възбраната за пропаганда на непознат език и уседналостта, както и на ограничаването за броя на секциите отвън страната.

По думите на Нинова партиите са се обединили към това, че не трябва да се трансформира в този момент настоящата норма за 100% машинно гласоподаване, да продължи да се търси вид за машинно броене, както и способи за изчистване на описите. " Целта е обща: гарантиране на почтен и транспарантен избор, опция българският жител да гласоподава свободно, умерено и да изрази волята си, такава каквато е ", изясни председателката на Българска социалистическа партия.

Стана ясно, че концепцията е във краткотрайната комисия депутатите от всяка парламентарна група да са еднакъв брой, без значение от размера й. Това е и една от главните разлики с правната комисия, където депутатите са разпределени съразмерно по отношение на размера на партията, от която са.

Йордан Цонев от Движение за права и свободи бе колеблив за бъдещето на новото звено. Той разгласи, че първо ще разиска въпрoса с парламентарната си група. Не сме се обединили към нищо, съобщи Цонев. По думите му с изключение на краткотрайна комисия има най-малко още един вид - дебатът за промени в ИК да стартира през непрекъснатата правна комисия.

По-късно от ГЕРБ оповестиха, че не поддържат основаването на нова комисия, корекциите на ИК можели да дойдат от правната. Председателят на групата Даниела Дариткова нападна Нинова, че е " амбициозна лидерка ", която отворила тематиката преди президента Румен Радев, който към този момент разгласи, че ще инициира среща за проблемите на изборния развой. Гербаджийката счита, че преди редакция на закона би трябвало да се изчака отчетът на ЦИК.

В телевизионно изявление представителят на ЦИК Александър Андреев още веднъж изясни, че разминаването в някои от изборните протоколи можело да се дължи на това, че при прехвърлянето на данните от черновата на оригинала, цифрите не са били вярно записани.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР