С предложени промени в Закона за опазване на околната среда

...
С предложени промени в Закона за опазване на околната среда
Коментари Харесай

Асен Личев: С предложени изменения в Закона за водите нищо не се променя

С препоръчани промени в Закона за запазване на околната среда и водите нищо не се трансформира, сподели в предаването „ Преди всички “ Асен Личев – специалист по хидрология. Според новите текстове ще се трансформират така наречен санитарно-охранителни зони към водоизточниците, които употребяваме за питейни и битови потребности. Личев обаче увери, че опазването на водите ще бъде същото, както и до момента. 

„ Всички тези промени водят до установяване на режима, реда и метода в тези зони за отбрана на водите, предопределени за питейно-битово водоснабдяване и минерални води посредством една разпоредба, която се приема от Министерски съвет. Тя не е налична все още, към промените на Закона за водите. Затова всеки подобен отговор или пояснение – дали се облекчават режимите или не, дали се намалява отбраната или не – би било манипулативно “.

„ През 2014 година беше изменян отново този закон. Тогава един народен представител предложи цялото водно тяло, от което се взима вода за питейни потребности да стане предпазена зона, тъй че за подземните водни тела проекцията върху повърхността на терена на подземното водно тяло е цялото предпазена зона. Тази разпоредба никой не желае да я направи и това е казусът “, изясни Личев и изрази вяра да се откри воля да се направи тази разпоредба. По думите му въпросът е да не оставим водоизточника без физическа защита.

Слушатели на " Хоризонт " оповестиха, че край язовир Ястребино, община Антоново, в гората се изсичат дървета. „ Масово се реже по цялата обиколка на язовира “, осведоми Стефан Станков от с. Първомайци.

Инж. Емил Гелов – шеф на Регионалната дирекция по горите в Шумен, уточни, че са осъществени 2 инспекции за сеч: " Те установяваха, че сеч се прави в обсега на парцела, чашката на язовира. Тази дървестна растителност не попада в горските територии и не попада в горските карти на региона. Необходимостта от нейното изсичане е в компетенциите на стопанисващите я парцела – „ Напоителни системи “.

Съоръжението е благосъстоятелност на „ Напоителни системи “. Управителят Миглена Трифонова акцентира, че това е планово разчистване. Няма никакви нарушавания след направена инспекция, съобщи тя.
Още по тематиката чуйте в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР