С предложената актуализация достигнахме до разумното ниво на бюджетен дефицит

...
С предложената актуализация достигнахме до разумното ниво на бюджетен дефицит
Коментари Харесай

Засега няма да се бърза с допълнително ограничаване на разходите

С препоръчаната актуализация достигнахме до рационалното равнище на бюджетен недостиг при опазване на сегашната рамка на разноските и нарастване на някои от разноските, свързани с ограниченията за превъзмогване на първичния потрес от рецесията. Няма да бързаме да ограничаваме в допълнение разноските или да разясняваме изобщо данъчната политика, до момента в който това е допустимо. Смятам, че в случай че този най-песимистичен сюжет, който сме заложили в препоръчаната рамка за актуализация, се състои, не стане още по-песимистичен или още по-критичен, към през днешния ден към момента не виждаме това, ние можем умерено да излезем от 2020 година с фискалната рамка, която предлагаме в нейния обновен вид, без да орязваме в допълнение разноските. Това разяснява министърът на финансите Владислав Горанов пред Българска национална телевизия, където беше посетител, дружно с ръководителя на Асоциацията на банките в България Петър Андонов. Те дадоха отговор на зрителските въпроси, свързани с финансовите ограничения на държавното управление и опциите за облекчения от страна на комерсиалните банки в обстановката на изключителното състояние.

"Това, което сме предложили в разходната част на бюджета и напътствията, които дадохме към първостепенните разпоредители с бюджет, е да се концентрират, най-малко в интервала, в който работи изключителното състояние, върху осъществяването на настоящите задължения за разноските, които имат. Да си разплащат всички контракти, които имат, да финансират всички разноски, които са поети преди този момент като ангажимент, с цел да не се позволяват просрочия към компаниите в този сложен миг “, уточни Горанов.

Според финансовия министър при задълбочаване на рецесията, в случай че се наложи, може да се мисли за спомагателни ограничения в разходната част за бюджета, само че той разяснява, че ролята на бюджета в една сходна рецесия е да добави изгубеното ползване или изгубената интензивност. Освен това всички вложения, които страната ще направи в посткризисния интервал, също имат своята роля за по-бързото възобновяване. "Този баланс е доста тъничък и по тази причина на този стадий сме предизвестили нашите сътрудници министри да се въздържат от поемането на нови задължения, до момента в който преценим дълбочината на рецесията “, сподели Горанов.

На постоянно слагания въпрос за промени в ставката на налозите, финансовият министър беше безапелационен в отговора си: "Ако приказваме за директни налози, в тази ситуация корпоративен налог, налог облага на компаниите, първо, корпоративният налог, с цел да съществува като обвързване, той би трябвало да е изкаран, тази облага би трябвало да се е осъществила. Ние дадохме пролонгация на компаниите за интервала в идващите няколко месеца да не го внасят или да внасят върху размер, който те преценяват. Ако приказваме за другия директен налог, ДДФЛ, той също е обвързван с към този момент осъществен и изконсумиран резултат, ние налози от загубата не събираме. Ако приказваме за косвеното облагане, което включва най-много акцизите и Данък добавена стойност, те не се заплащат от бизнеса. Нито заведенията за хранене заплащат 20 % Данък добавена стойност, нито хотелите заплащат 9 % Данък добавена стойност. 9 % Данък добавена стойност заплаща този, който спи в хотела, 20 % заплаща този, който яде в ресторанта – това сме аз и Вие, а не заведенията за хранене или хотелите “, заключи Владислав Горанов.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР