С празничен концерт читалище Пробуда - 1908 в Поповица ще

...
С празничен концерт читалище Пробуда - 1908 в Поповица ще
Коментари Харесай

Читалището в Поповица отбелязва 110 г. с голяма забава

С празничен концерт читалище „ Пробуда - 1908 ” в Поповица ще означи на 1 май 110 години от основаването си. Празникът стартира в 12 часа в актуализирания киносалон.

Читалището в Поповица е основано в далечната 1908 година от родолюбиви, въодушевени и жадни за познания поповчани. Наричат го “Пробуда ”, с цел да се пробудят жителите и с цел да се опази българското схващане и българският дух ”, споделя Маринела Ставрева, секретар на читалището.

През идващите години членовете на читалището бързо нарастват, множеството от изтъкнатите по това време поданици на Поповица схващат огромното значение на читалището като образован институт, който подкрепя всестранната активност на селяните, и по тази причина влизат в редовете му, освен като елементарни членове, само че и като донори, които поддържат материалното му положение.

Сцената за поповчани по това време е по седенки и меджии. По-наблюдателни дами и мъже, по-хумористични и по-речеви в говора си основават свои разговори, в които осмивали пороци и се възхищавали от красивото и положителното. Обличали се по-различно и без да посочват имена и да нанасят обиди, укорявали мързела, хвалели трудолюбието. Тези сценки били все комични, с цел да допринесат за извличане на радостно въодушевление при трудовата активност, споделя Ставрева.

Днес читалището под управлението на неговия ръководител – Георги Ташев ревностно пази и продължава дългогодишните обичаи, като може да се похвали с девет самодейни състава от които четири певчески групи. Сред тях са „ Пъстра китка ”, „ Бяла лилия ”, „ Романтика ” за остарели градски песни и „ Родолюбка ”. Близо 50 са танцьорите, на друга възраст, в съставите, „ Тракийка ”, „ Ритъм ”, детският „ Хоп-троп ” и „ Гайтанче ”. Всички те са с изяви и призови места както у нас, по този начин и в чужбина, събирайки аплодисментите на публиката в Гърция, Македония и Венеция. Читалището в Поповица пази родовите корени и духовността и с Клуб за пресъздаване на национални традиции. В локалното читалище се намира и етнографска колекция, която има носии на 120 година, както и предмети, представящи обичайния обичай, просвета и занаят на жителите на селото. Експонатите са събирани с години, само че процесът не стопира и до през днешния ден.

Любителската театрална групировка „ Ентусиасти ” пък цялостни и през днешния ден площада по време на празници със скечовете и сценките си. В тях се включват поданици на селото с разнообразни специалности и занимания, които отделят от персоналното си време, с цел да репетират и забавляват съселяните си на празници. Сред тях има учители, възпитаници, измежду тях е даже и кметът на селото Веска Мирчева, която постоянно влиза в разнообразни функции на сцената.

Поповица дава на театралния живот на страната ни и прочут артист, който изявява своите артистични качества по сцените на софийските театри. Това е Йордан Димитров Биков. Още като възпитаник в локалното учебно заведение Йордан демонстрира артистично държание. Участва в сценки на учебни тържества, пее и в певчески групи.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР