С появата на последното, шесто поколение 5-а серия от BMW

...
С появата на последното, шесто поколение 5-а серия от BMW
Коментари Харесай

Новото BMW М5 променя правилата – Промени правилата - Спортист по костюм

С появяването на последното, шесто потомство 5-а серия от BMW подвигнаха равнището на първокласния си седан толкоз високо, че доста хора започнаха да я назовават „ дребна седмца “. Динамика също не липсваше при пърформанс версиите, само че няма за какво да се залъгваме – всички чакахме да забележим какво ще се случи, когато на сцената излезе най-новият представител на именитото М5 семейство.

СКРИТИЯТ КОЗ

От 1984 година насам първокласният състезателен седан на BMW постанова трендовете и тероризира конкуренцията, принуждавайки я да се усеща задължена да им дава отговор със свои почтени противници. Сега, когато битката с Mercedes става все по-оспорвана, от BMW M GmbH взеха решение, че е пристигнал моментът и към този момент са длъжни да извадят скрития надълбоко в ръкава им коз.

Може би прибягнаха до крайности, преминавайки от класическото задвижване на задните колела към най-новото си оръжие за доминация в класа – новата M xDrive система за задвижване на четирите колела. Всъщност не прекрачиха границата, тъй като традицията на класическото държание при М-автомобил със задно предаване си остава непокътнато. Новата система дава избор и за предаване на цялата брутална мощност единствено и само към задните колела, което би трябвало да успокои буйното сърце на всеки BMW пурист.

За да разберем дали М5 със задвижване и на четирите колела е към момента онази първокласна лимузина, с която след бизнес среща можеш да покараш крепко на най-близката спортна писта и да събереш фамилията си на прибиране към дома, трябваше да отидем до писта „ Серес “. Гръцкото спортно трасе в последните години падна под българска окупация поради близостта си до границата ни и бе разумният избор за първата ни срещата на писта с новото М5.

 Тест на новото BMW M5 на писта @@@

НА СЛЕДВАЩО M xDrive НИВО

На пистата новата M xDrive система работи главно посредством задните гуми и се възползва от всички преимущества, произлизащи от това, само че в точния миг, когато е нужно, още преди да усетиш, получава в допълнение сцепление от предните колела. От BMW M GmbH някак са съумели да запазят прецизното държание като на М колите със задно предаване при висока скорост в завой и в това време са избегнали минусите като недозавиване на множеството конкурентни системи за задвижване на четирите колела.

M xDrive разчита на централна раздатъчна кутия с многодисков съединител, а разпределението на мощността сред предната и задната ос става незабелязано и в това време оптимално дейно и тъкмо в интелигентното ръководство се крие триумфът. За оптимално сцепление при всевъзможни условия и обстановки на пътя оказва помощ деен М диференциал на задната ос, който обезпечава блокаж сред 0 и 100%.

Впечатляващо е по какъв начин M xDrive задвижването може да накара четирите гуми на близо двутонното М5 (всъщност благодарение на доста алуминий и въглерод тежестта е понижено спрямо предишното потомство до 1855 кг) да се впият в асфалта и да реалокира в пространството тялото му от място до 100 км/ч за 3.4 секунди и до 200 км/ч за 11.1 секунди. Тези брутални ускорения в действителност вършат новото М5 най-бързия седан в света!

 Тест на новото BMW M5 на писта @@@

Скокът напред спрямо предходното М5 е близо секунда, което е голям триумф. Респектиращ резултат даже и в класа на суперколите и, почтено казано, може съществено да обърка сетивата ви, когато след старт си спомните, че в действителност стоите комфортно, като в кожено кресло на първокласен офис, а не в карбонов кокпит, по-близък до болид, в сравнение с до автомобил.

Характерът на M xDrive може да бъде определен съгласно вашите желания и жанр на шофиране. Вариантите са базови настройки при 4WD, 4WD Sport, където автомобилът ви разрешава да бъде леко пързалян по завоите, и класическият М темперамент при 2WD задвижване единствено на задните гуми. При изключена система за непоклатимост DSC се появява необятна усмивка, оптимално показване на писта или хубави моменти по обичания планински път.

 Тест на новото BMW M5 на писта @@@

БРУТАЛНО СЪРЦЕ

Мощно туптящото V8 битурбо сърце на новото BMW M5 е с работен размер от 4.4 литра и дава отговор директно за смразяващото показване на модела. Инженерите на BMW M GmbH не престават традицията и съществено са поработили по еволюцията на мотора по отношение на предходното потомство. Новите турбокомпресори, извънредно ефикасното косвено изстудяване на нагнетявания въздух и по-високото и точно налягане на впръскването дружно с още куп усъвършенствания обезпечават непринудено бруталните 600 кс, които са разполагаем от 5600 до 6700 обр/мин.

Максималният въртящ миг също е впечатляващ – 750 Нм, и се разпростира още от едвам 1800 обр/мин, като резервира равнището си чак до 5600 обр/мин. Стандартно оптималната скорост е лимитирана електронно при 250 км/ч, само че по избор с M Drivers Package М5 продължава да форсира до 305 км/ч.

СКОРОСТНА КУТИЯ

Цялата мощност е поверена на 8-степенна M Steptronic с Drivelogic автоматизирана скоростна кутия. Според инженерите на M GmbH тя се показва по-добре в композиция с новото M xDrive задвижване на четирите колела, като в това време дава същата динамичност като 7-степенната DCT скоростна кутия с два съединителя от предишното потомство М5. За потребление по спортната писта в състезателен режим трансмисията обезпечава брутално бързи превключване и с това приближава като динамичност на ръководството BMW M5 до спортните коли.

В режим D тя трансформира изцяло характера си и прави оптимално удобно и съвсем незабелязано напълно автоматизираното превключване, като предавките могат да бъдат сменяни по желание и с лостчетата зад кормилото. Drivelogic системата в действителност ви дава опция да адаптирате характерностите на трансмисията към своя жанр на карана.

 Тест на новото BMW M5 на писта @@@

ОКАЧВАНЕТО

За да е точно едно окачване и да прави това, което искаш от него през кормилото, то първо би трябвало да стъпи на солидна платформа. За това от M GmbH са усилили в допълнение шасито на новото М5 в предната и задната част. Така те извличат максимума от новите VDC амортисьори с изменчив надзор в три режима на работа – Comfort, Sport и Sport Plus.

Всички нови съставни елементи от окачването за М5 са създадени за оптималната динамичност на ръководството и сцепление след хиляди километри по Северната права на именитата немска писта „ Нюрбургринг “. Към това се прибавя и новото кормилно ръководство M Servotronic, което приключва директното и точно ръководство.

СПИРАЧНА СИСТЕМА

Максимална непоклатимост и спирачно изпитание обезпечават опционалните M карбонови керамични спирачки, които се разпознават по лакираните в златист цвят спирачни апарати. Те са и по-леки с 23 кг от стандартните стоманени спирачки, с което усъвършенстват в допълнение работата на окачването и държанието на автомобила. Стандартно новото М5 идва с лакираните в наследник цвят шестбутални спирачни апарати начело и еднобутални апарати откъм гърба, както и перфорираните и вътрешно вентилирани спирачни дискове на всички колела.

Новото BMW M5 серийно се оборудва с полирани 19-инчови алуминиеви джанти със характерни за М гуми с размери 275/40 R 19 начело и 285/40 R 19 откъм гърба. Като алтернатива се оферират 20-инчови джанти с гуми 275/35 R 20 и 285/35 R 20 на задния мост.

 Тест на новото BMW M5 на писта @@@

НА ДИЕТА

Свалянето на килограми продължава към предния похлупак, който е направен от алуминий и има присъщия М дизайн. Изключително лекият покрив, направен от карбонов композит (CFRP), е със общоприетоо съоръжение за М5 и с изключение на понижаването на общото тегло смъква и центъра на тежестта, още веднъж подобрявайки държанието. Използваните по-леки материали при основаването на изпускателната система способстват за това, макар задвижване на четирите колела, новото BMW M5 да е по-леко от предшественика си. При натискането на бутон електрони клапи освобождават цялостния капацитет на гласа на V8 битурбо мотора с 600 кс, който на пистата звучеше титанично.

Така в края на деня се убедихме, че новото М5 е по-добро във всяко отношение от предшественика си, което ни се струваше много сложна цел за реализиране. От BMW M GmbH още веднъж съумяха да трансформират разпоредбите, този път рискуваха самоуверено с M xDrive задвижването на четирите колела и прибавиха повече мощ, непоклатимост и класа на своето М5 от всеки път.

 Тест на новото BMW M5 на писта @@@
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР