С повишаването на температурите съответно нараства и опасността от пожари.

...
С повишаването на температурите съответно нараства и опасността от пожари.
Коментари Харесай

Сезонът на пожарите започна. Не палете огън в гората!

С повишението на температурите надлежно нараства и заплахата от пожари.

Основната причина за огнищата е човешката немарливост. Затова най – значимото е всички да бъдем по-внимателни, да не палим огън измежду природата, в това число и в аграрни земи, където паленето на огън е безусловно неразрешено.

Експерти от Изпълнителната организация по горите, районните дирекции по горите, взаимно със чиновници на „ Пожарна сигурност и отбрана на населението” правят непрестанен надзор по осъществяването на плануваните противопожарни мероприятия през летния пожароопасен сезон. Проверките се подхващат за осъществяване на превантивни ограничения за попречване на пожари в горите и земеделските територии на страната.

Обект на инспекция са горските територии на страната. Особено внимание се обръща на изработката на нови и поддържане на остарели противопожарни просеки и минерализовани линии. Следи се и за почистването на тревни горими материали около железопътни линии и пътища, линейни уреди, аграрни земи, вилни зони, туристически хижи и други

Служителите от Агенцията и районните дирекции по горите наблюдават и за строгото съблюдаване на заповедите за пожароопасния сезон, който към този момент е разгласен във всички области на страната. Проверява се готовността на държавните горски предприятия за обслужването на профилираните коли за наблюдаване и първична офанзива на горски пожари.

От началото на годината в горските територии на страната са зародили 201 пожара. Най-много е засегнатата горска територия в региона на активност на РДГ Берковица. Най-много са пожарите на територията на РДГ Благоевград и РДГ София, само че не са върхови, т.е. гората не е унищожена изцяло.

ИАГ напомня едни от главните правила за пожарна сигурност, които би трябвало да се съблюдават:

• При забелязване на пожар в гората е належащо неотложно сигнализиране и реализиране на връзка на телефон 112.

• По време на пожароопасния сезон, който продължава до месец ноември, се не разрешава паленето на открит огън и осъществяването на огневи работи на разстояние по-малко от 100 метра от границите на горските територии.

• Забранено е още паленето на стърнища, суха трева и плява по слоговете и крайпътни линии и други площи със суха растителност, намиращи се в горския фонд и на разстояние до 100 м. от него.

• Забранено е хвърлянето на незагасени цигари и клечки кибрит при прекосяване през горски насаждения.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР