С поведението си през последните дни президентът Румен Радев се

...
С поведението си през последните дни президентът Румен Радев се
Коментари Харесай

Поставя се над Народното събрание. Коалицията Продължаваме промяната-Демократична България с остра критика към Радев

С държанието си през последните дни президентът Румен Радев се слага над Народното събрание и основава изкуствено разделяне в обществото. Това се споделя в позиция обединението " Продължаваме промяната " - " Демократична България " , изпратена до медиите в сряда.

От обединението настояха както Радев, по този начин и назначеното от него служебно държавно управление да извършват решенията на Народното събрание и да не показват позиции в интернационалните формати, които опонират на уговорките на България в Европейския съюз и НАТО.

Декларацията на обединяването идва, откакто преди по-малко от седмица Радев даване на военна помощ за Украйна в бъдеще. Той сподели това, макар че през ноември държавното управление беше задължено посредством да даде такава помощ. Във вторник той за следващ път заприказва и за " партии на войната ", които пробват да " въвлекат България " в спора.

Според обединяването Продължаваме промяната " - " Демократична България " това държание на Радев " фрапантно се отклонява както от решенията, взети с голямо болшинство от българския парламент, по този начин и от единния глас на съдружниците и сътрудниците в НАТО и Европейски Съюз ".

" България е парламентарна република и настояваме президентът да се преценява с конституционната форма на ръководство на страната ни ", се споделя в декларацията на обединението.

Оттам приканват Радев да не взе участие непосредствено във образуването на външната и вътрешната политика, защото нейна основа са законите и решенията на Народното събрание, и да не изземва представителни функционалности от министър-председателя в европейски и интернационален формат.

Коалицията упорства също по този начин президентът и служебното държавно управление да изпълнят решението на Народното събрание и да дават военна помощ на Украйна, както и да се преценяват със стратегическите цели на страната, които включват присъединение към eврозоната и Шенген.

Във вторник Радев за следващ път разкритикува помощта за Украйна и повтори тезата си, че " партии на войната " желаят " да въвлекат " България в спора. и съответствува с риториката на съветските управляващи. Всички страни в Европейски Съюз без Унгария са дали оръжия и муниции на Украйна, само че не са воюващи страни.

По-рано в Брюксел Радев сподели и че България ще наложи несъгласие на възможни наказания върху съветско нуклеарно гориво, тъй като това по думите му би засегнало българската енергетика.

Подобни изказвания, само че във връзка съветския газ, имаше и през лятото, в това число от страна на служебни министри, назначени от Радев. Тогава те споделиха, че България не би могла да се оправи без газ от Русия. До газова рецесия обаче не се стигна, макар че България не получава съветски газ от края на април. Тогава Москва едностранно наруши контракта си и спря доставките за страната.
 Обяснено. Защо ни подмина апокалипсисът с цената на газа  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
0
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР