С повече от една трета са се увеличили жалбите до

...
С повече от една трета са се увеличили жалбите до
Коментари Харесай

784 жалби са подадени до Комисията за защита на личните данни през 2018 г.

С повече от една трета са се нараснали жалбите до Комисията за отбрана на персоналните данни /КЗЛД/ през предходната година и те са към този момент 784, регистрира ръководителят на Комисията Венцислав Караджов пред Народното събрание. Най-много са жалбите в телекомуникационния бранш и тези за реализиране на видеонаблюдение. След като изслушаха данните, депутатите одобриха Годишния доклад за активността на КЗЛД за 2018 година, съобщи Българска телеграфна агенция.

В отчета особено внимание е отделено на дейностите по линия на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз и провеждането на информационно-разяснителна акция в народен проект по отношение на новата европейска правна рамка в региона на отбраната на персоналните данни в действие от 25 май 2018 година След тази дата се вижда повишение на броя на постъпилите тъжби. Над 6000 админи от обществения и частния бранш са взели участие в разяснителната акция, уточни ръководителят на КЗЛД.

Трябва да се стигне и до дребния и междинния бизнес и да се коментират и на тях новите условия при обработването на персонални данни, разяснява той.

От КЗЛД регистрират неспазване на условията от лицата, които закупуват мобилни карти, и след това те се употребяват за телефонни измами. Венцислав Караджов означи, че сериозен проблем се явява видеонаблюдението на колите, така наречен видеоадминистратори.

Той уточни, че видеонаблюдението към този момент не се употребява единствено в бизнеса, само че и от физическите лица за отбрана на персоналната цялост, на парцела и на фамилията. Тези камери обаче снимат обществени места и парцели на други частни лица и тогава се появява проблем, изключително в постройките етажна благосъстоятелност, разяснява Караджов.

Той означи, че бизнесът всеобщо желае да употребява видеонаблюдение в офисите, като не се съблюдава условието в местата за отмора и в санитарните пространства да няма камери. Според ръководителя на Комисията би трябвало да има национално решение във връзка с видеонаблюдението - по какъв начин могат да се събират тези данни, на кои органи може да се дават данните и в какви размери.

Венцислав Караджов регистрира още, че повече от година Комисията е работила по измененията в Закона за отбрана на персоналните данни, които транспонират европейска инструкция и правилник. През 2019 година следва разискване на подзаконовата нормативна уредба в региона на персоналните данни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР