С повече конски сили и по-малко вредни вещества в отработените

...
С повече конски сили и по-малко вредни вещества в отработените
Коментари Харесай

620 коня с филтър за твърди частици

 Audi R8 Coupé

С повече конски сили и по-малко нездравословни субстанции в отработените газове при започване на идната година Audi R8 ще навлезе във втората част от своя витален цикъл. Най-бързият сериен автомобил с четири преплетени кръга в емблемата минава през фейслифт, който визира по-скоро техниката, в сравнение с дизайна.

 24-1-6kol

Корекциите във външния тип се откриват единствено след деликатно вглеждане. Променено е оформлението на радиаторната решетка, фаровете, броните. Ауспуховите тръби към този момент са с овални накрайници. Купувачите получават по-богат избор от цветове за каросерията и тапицерията, като един от лаковете съдържа фини златни частици.

 24-2-6kol

Инженерите са хвърлили доста труд да подобрят работата на атмосферния мотор V10, с цел да го приспособяват към ставащите все по-строги условия за отработените газове в Европейски Съюз. Спортният автомобил извършва въведените правила посредством инсталиране на филтър за твърди частици. Това е било едното предизвикателство за конструкторите, защото моделът е планиран без подобен филтър и липсва задоволително място за него.

 Audi R8 Coupé

Другата сложна задача е била освен да се резервира, само че и даже да се увеличи мощността. При моторите с атмосферно пълнене филтърът лишава част от ресурса им, защото забавя потока на отработените газове. При моторите с турбо пълнене загубата на мощ се компенсира с конфигурация на софтуера на мотора. Но при 5,2-литровия атмосферен елемент V10 на Audi R8 това няма по какъв начин да се реализира с промени на софтуера. Затова е модифицирана системата от клапани и са приложени съставни елементи от исполин за оптимизация на работния развой.

 Audi R8 Coupé

Така във върховия вид Audi R8 Performante Quattro, който до момента носеше означението R8 V10 Plus), мощността е нараснала с 10 коня до 620 к.с., а въртящият миг е повишен от 560 на 580 Нм. При базовата версия същият мотор създава 570 вместо досегашните 540 к.с. Двете модификации спринтират от 0 до 100 км/ч с една десета от секундата по-бързо, в сравнение с до момента, като на R8 Performante ускорението лишава 3,1 сек. Максималната скорост също е увеличена с няколко км/ч до 324 км/ч при купето и 322 км/ч за кабриото R8.

 Audi R8 Coupé

Мощността на мотора се предава към колелата през автоматизирана скоростна кутия с двоен съединител. При естествени условия на пътя по-голямата част от тягата се трансферира на задната ос, като при заплаха от загуба на сцепление посредством ламелен съединител силата се разпределя и към предния мост. Подобна система задвижване 4х4 има и в други модели на Audi, само че при тях предпочитано мощността се изпраща към предните колела.

 Audi R8 Coupé

Сред останалите усъвършенствания в Audi R8 са понижения спирачен път, пътното държание и кормилната система. Техните настройки са калибрирани по този начин, че да обезпечат оптимално положително показване при рисково шофиране, изключително в завои.

 Audi R8 Coupé
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР