С повече изобретателност – а тя не липсва на престъпните

...
С повече изобретателност – а тя не липсва на престъпните
Коментари Харесай

Дрон краде велосипед: истина или реалност?

С повече досетливост – а тя не липсва на незаконните мозъци – може да се намерят и други вероятни сюжети за обир посредством все по-маневрените безпилотни апарати

Не е доста надалеч от незаконните мозъци концепцията, че дронът може да се употребява за грабежи

На 10 ноември консуматор на Rumble качи във видео-канала си клип, който демонстрира по какъв начин дрон подвига и отнася велосипед, оставен без контрол. Според описанието на видеото, кражбата се е случила на 26 октомври в дребния град Хустопеч в Чешката република.

„ Бяхме на наблюдателната кула, покрай Хустопеч, с няколко другари, когато се появи един дрон и се опита да открадне велосипеда “, написа индивидът, качил клипа. „ Дронът наподобява се прецака – той пусна велосипеда след няколкостотин метра “.

Да, вярно

Колкото и занимателно да е видеото, то най-вероятно е машинация. От една страна, видеоклипът не демонстрира най-трудната част от кражбата, направена посредством дрона – по какъв начин в действителност той закачва за себе си велосипеда. Освен това дронът наподобява дребен, потребителски модел, който не може да подвига по-тежко от любителски фотоапарат. Дори и най-лекият велосипед в света тежи повече от фотоапарат.

Освен това е допустимо фрагментите на колелото просто да са подправени – прикачени във видеото посредством монтаж.

Съучастник в закононарушение

Видеото може и да е подправено, само че казусът не е – клипът дава взор в бъдещето на престъпността. Днешните дронове към този момент могат да носят много огромни товари. Не е доста надалеч от незаконните мозъци концепцията, че това средство може да се употребява за грабежи – напълно действително наподобява е някой да задигне велосипед посредством безпилотния летателен уред. Биха могли, да вземем за пример, да употребяват мощен магнит, който да „ хване “ металната част на колелото.



С повече досетливост – а тя не липсва на незаконните мозъци – може да се намерят и други вероятни сюжети за обир посредством дрон.

Подобна наклонност не е изненада за никого. Дроновете, както всяка нова технология, поевтиняват и стават все по-достъпни. Стават и все по-мощни. Пробегът им се удължава – даже и всеобщите типове към този момент са способни да летят по няколко километра. Високите огради и сложният терен към този момент не са спънка за достъп където и да било.

С малко процедура дроновете могат да се ръководят от всекиго. Управляването на рояци от дронове е малко по-сложно, само че с повечко извършения и това е изцяло допустимо.

От елементарни закононарушения до проведени терористични офанзиви

И в случай че кражбите благодарение на дрон не са задоволителни, то проведената престъпност от дълго време е разпознала капацитета на дроновете в своята активност.

Контрабандистите на опиати към този момент употребяват дронове за превозването на „ стоката “, изключително до „ клиентите “ си в пандизите. Има данни, че дронове оказват помощ на имигрантите при нелегално секване на границите. Мексиканските наркокартели пък даже употребяват дронове, с цел да пускат отдалечено взривни субстанции върху определени от тях цели.

Властите в Съединени американски щати, Германия, Испания и Египет към този момент са предотвратили дузина евентуални терористични офанзиви с дронове от 2011 година насам.

Темата нашумя, когато при започване на 2015 година дрон се разруши в Белия дом. Оказа се, че никакви зли намерения не стоят зад случката – било е устройство за развлечение, само че управляващите скочиха на бойна нога.

Регулатори, производители, разработчици

От случая с Белия дом до момента много страни вкараха регулации за дроновете с вяра да открият надзор на този жанр устройства. България също има регулации, ориентирани към попречване и бързо следствие на закононарушения с дронове.

Самите производители на дронове започнаха да мислят за вграждането на системи, които биха могли да оказват помощ за предотвратяването на закононарушения. Така да вземем за пример, един от водещите производители на любителски дронове стартира да вкарва системи за блокиране на опциите за секване на избрани държавни граници и за нахлуване в дадени зони, обект на засилена защита.
още по тематиката
Проблемът роди и „ цяла нова промишленост “ от разработчици, които се заеха да вършат системи за засичане на дронове, определяне на техните видове, на оборудването им. Акустични датчици, радарни системи, термокамери са впрегнати в работата по „ различаване “ на „ недобронамерените “ апарати.

Така или другояче, видеото с дрона и велосипеда е занимателно и в случай че не друго, то най-малко е увещание да заключваме велосипедите си там, където ги оставяме, в случай че желаеме да имаме по-добри шансове да си ги намерим. И, несъмнено, да сме още по-бдителни отсега нататък.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР