С повдигнатите обвинения на кметовете на Златица и Созопол, прокуратурата

...
С повдигнатите обвинения на кметовете на Златица и Созопол, прокуратурата
Коментари Харесай

Прокуратурата започна месните избори


С повдигнатите обвинявания на кметовете на Златица и Созопол, прокуратурата през днешния ден даде старта на предизборната акция за локалните избори и поръчка, че ще е деен състезател в тях.

Софийска градска прокуратура (СГП) повдигна обвиняване на кмета на Созопол Панайот Рейзи за длъжностно заграбване на близо 2 млн. лева, заяви държавното обвиняване.

Присвояването е в изключително огромни размери, представляващо изключително тежък случай, осъществено в съучастничество, при изискванията на продължавано закононарушение и посредством улесняващи документни закононарушения, се споделя в известието. То е осъществено посредством общо 33 обособени действия в интервала 29 август 2014 година и 27 март 2017 година

Присвоените пари - 1 989474.08 лева, са били владеене на община Созопол, които кметът е трябвало да ръководи. Той е плащал пари по фактури за осъществени строително-монтажни работи, само че вместо по сметката на компанията, ги превеждал на физическо лице, което нямало връзка с компанията - реализатор.
За улеснение на присвояването Рейзи е направил и документни закононарушения, като умишлено се употребил от неистинен частни документи – контракти и фактури. Самите фактури и контракти не пбили формирани от лицата, посочени за техни създатели.

Кметът е с мярка за неотклонение подписка. Ако прокуратурата успее да потвърди обвиняването в съда, той може да влезе в пандиза за сред 10 и 20 година, част или цялото му имущество да бъде иззето и да бъде лишен от правото да заема изборна служба, се споделя в известието на държавното обвиняване.

Рейзи взе участие в локалната власт на Созопол към този момент 20 години. В интервала 1999 – 2002 година е бил зам.-кмет, а от 2003 до 2007 година е ръководител на общинския съвет. От 2007 година е кмет на Созопол, за последния си мандат е определен с листата на ГЕРБ.

По-рано през днешния ден СГП предяви обвиняване и на кмета на Златица Магдалена Иванова (БСП) за заграбване на 1 млн. лева Тя ще бъде съдена за документно закононарушение и за длъжностно заграбване в изключително огромни размери.

Според обвиняването на 20 януари 2014 година в качеството си на кмет на Златица е съставила формален документ с погрешни условия, който касае ремонта на учебно заведение в града. Проектът е на обща стойност 100 хиляди лева, като другите стадии от него са били финансирани и изпълнени по контракт сред общината и частно сдружение. Прокуратурата твърди, че Иванова е изготвила формалния документ с погрешно наличие за да бъде употребен пред регионалния шеф на София и по този начин да бъде платено двойно за ремонта.

Второто обвиняване против нея е, че е ощетила общината с малко над 1 млн. лева Средствата били отпуснати като целеви дотации за финансови разноски, само че Иванова се разпоредила с парите, като наредила заплащане по фактура за осъществени поправки.

Тя направила закононарушението в съучастничество с друго длъжностно лице от общината и шеф на частно комерсиално сдружението. Иванова се разпоредила със сумата, като наредила заплащане по фактура за голям брой осъществени строителни действия, без действително те да са изпълнени.

Разследването против кмета на Златица стартира преди две години, когато тя беше привлечена като обвинена от градската прокуратура.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР