С поставянето му до пейката от рециклирана пластмаса, екипът на

...
С поставянето му до пейката от рециклирана пластмаса, екипът на
Коментари Харесай

ДК „Борис Христов” се сдоби с мини Шишеяд


С слагането му до пейката от рециклирана пластмаса, екипът на Дома на културата поддържа концепцията, че отпадъците могат на живеят втори живот 

Шишеяд, размер “мини ”, бе подложен на площадката пред Дома на културата “Борис Христов ” в Пловдив. Арт инсталацията е от най-новите модели на класическия Шишеяд, основан по концепция на съдружие BG Бъди деен. Разположен е наоколо до дизайнерската скамейка, направена напълно от към този момент рециклирана пластмаса. Шишеядът ще събира пластмасови бутилки, като неговите осиновители от отдел „ Култура, археология и културно завещание “ на Община Пловдив ще обезпечат регулярното му поддържане и предаване на събраното количество за преработване. 

През годините, екипът на Дома на културата регулярно поддържа начинания, свързани с опазването на околната среда, разделното събиране и преработване. Институцията е една от първите, които сложи кошчета за разделно събиране на входа и във фоайетата на постройката, а през 2019-та се снабди и със специфичната градска мебел – скамейка, направена напълно от рециклирана пластмаса.

„ Считам, че с цел да бъде повторната приложимост на материалите сполучлива, е от решаващо значение хората да имат опция да изхвърлят разделно своите боклуци, затова  би трябвало да има обезпечени условия за задачата. Шишеядите са симпатични, атрактивни и по занимателен метод предизвикат интереса на младите хора  и желанието им да бъдат дейни участници в опазването на околната среда, посредством разделно събиране на отпадъците “, разяснява заместник-кметът по просвета, археология и туризъм Пламен Панов, чието работно място се намира в ДК „ Борис Христов “.

“Събраното количество пластмасови бутилки  могат да се трансфорат в артикули за бита като облекла, рани­ци, килими и даже нови бутилки. Демонстрирайки потребността от шанса за втори живот на отпадъците, призоваваме към персонална отговорност, както и към ангажираност на обществото като цяло за ориста на отпадъците. Рециклиране на отпадъците е образец за това по какъв начин можем да реализираме смяна в заобикалящата ни среда “, споделя Ласка Ненова от съдружие BG Бъди деен.

Поставянето на Шишеядът е част от дейностите на акция “Искам да съм полезен…Рециклирай ме! ” на съдружие BG Бъди деен, с която се сплотяват институции, организации, бизнес и жители зад концепцията за потребността от повишение равнищата на преработване и разделно събиране, посредством потреблението на разнообразни и ексцентрични решения в посока смяна на настройките на жителите и възстановяване на инфраструктурата от страна на общинските администрации. 

„ Искам да съм полезен…Рециклирай ме! “ е акция на съдружие BG Бъди деен, която се реализира с поддръжката на Фондация Кока-Кола

Партньори на акцията са ЕКОПАК България и Асоциацията на производителите на безалкохолни питиета в България.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР