С постановление от 25 септември 2018 година, заместник-апелативния прокурор на

...
С постановление от 25 септември 2018 година, заместник-апелативния прокурор на
Коментари Харесай

Aпелативна прокуратура изми срама на некомпетентната Лулчева, която отказа да изпълни решението на Съда в Страсбург

С разпореждане от 25 септември 2018 година, заместник-апелативния прокурор на гр.София Красимира Филипова изми срама на сътрудника си от Окръжна прокуратура – София Христина Лулчева, която през месец август`2018 година отхвърли да извърши решението на Съда в Страсбург по делото „ ГЬОШЕВ И ДРУГИ против България “ и да изпрати искане за обновяване производството пред Административен съд – София-област.

За да се стигне до там, жалбоподателят и прочут пловдивски юрист Кристиан Гьошев, направи искане до Окръжна прокуратура – София за обновяване на делото му, което не беше гледано от съд и за което страната ни бе наказана през месец юни 2018 година да заплати обезщетение.

Преписката бе разпределена на прокурор Христина Лулчева, която се оказа в предходен спор с Гьошев още от 2003 година, когато е била дознател в пловдивско полицейско ръководство, а той възпитаник в 12 клас. Тогава Кристиан бил непозволено арестуван от гардове на охранителната компания „ АЛФА СОТ “ на територията на пловдивския Панаир по разпореждане на Йордан Радев – тогава шеф на панаирното градче, чиято брачна половинка Нина Радева, беше главен народен представител от Национална движение „Симеон Втори".

По това време се е провеждала годишната просветителна борса, на която участвал и просветителния министър Владимир Атанасов, който в края на 2002 година бе наказан от родители и възпитаници, водач на които беше точно Гьошев, да анулира наложителните матури. Тогава бъдещият правист се разхождал необезпокоявано из щандовете и очевидно видян от Радев, който неизвестно за какво предположил, че младокът ще върви да се разправя с министъра, наредил на гардовете от частната охранителна компания да го задържат и изведат от панаира. Чрез пловдивската прокуратура почнала кореспонденция за похищение и незаконно отнемане от независимост на Гьошев, който бил държан от охранителите близо 15 минути в стая, без да може да се движи свободно и без да му обяснят повода за задържането.

Случката се разглеждала от способените органи от 2003 година до 2007 година, като съдът непрекъснато прибирал същата на прокуратурата, която пък непрекъснато я прекратявала. Дознател по случая била точно Христина Лулчева, с която Гьошев се конфронтирал и непрекъснато и желал отводи. Младата полицайка обаче на пук отказвала да се води и правила нови оферти до прокурора за преустановяване, въпреки съдът да и давал експлицитни инструкции.
Щом Кристиан Гьошев видял, че Лулчева му преглежда преписката от 2018 година, незабавно и изискал отказ, само че същата още веднъж от дебелоглав отказала да си даде и решила да отхвърли настояването му с претекст, че в закона няма опция за сходно обновяване.

По-рано същата му беше поискала и формален превод на решението на Съда в Страсбург, без да съобрази, че същия е качен на формалния уебсайт на правосъдното ведомство. Именно това писмо ядоса Гьошев, който още веднъж поде писмена офанзива против нея, цитирайки и закона, който заръчва превод да се прави точно от органа, който го желае, а не от потърпевшата страна.

Както нагоре обаче стана ясно, точно за ограничение достъпът до правораздаване бе наказана България по същото дело. Напористият юрист апелира това разпореждане пред Апелативна прокуратура, чиито зам.-апелативен прокурор анулира постановлението и в актът си записа, че Христина Лулчева като прокурор не е била способена като орган да се произнесе, тъй като закона разпорежда това единствено на окръжния прокурор т.е. нейния директен началник.

И по този начин, в този момент всичко е в ръцете на административния началник на Окръжна прокуратура – София прокурор Наталия Николова, от която се чака да съблюдава закона и да извърши решението на съда в Страсбург, инициирайки искане за обновяване на делото на Кристиан Гьошев до Административен съд – София-област. А що се отнася до прокурор Христина Лулчева, същата би трябвало да научи, че в правото не е значим ината, а публичния интерес и че постоянно когато някой се осъмни очевидно в пристрастието на магистрат, то последния има моралното обвързване да се води от разногласието, който преглежда. Поне по този начин написа в решенията на съда в Страсбург.

--
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР