С постановление от 18.11.2019 г. на прокурор при Апелативна прокуратура

...
С постановление от 18.11.2019 г. на прокурор при Апелативна прокуратура
Коментари Харесай

Образувано досъдебно производство за замърсяване на река Струма

С разпореждане от 18.11.2019 година на прокурор при Апелативна прокуратура –София е формирано досъдебно произвеждане по член 352, ал.1 от Наказателен кодекс за замърсяване на бент. Пчелина и р. Струма.

Прокуратурата е била сезирана с тъжба от Сдружение „ Балканка “, съдържаща данни за вероятно увреждане на предпазена зона „ Земен “, породено от употребата на Водноелектрическа централа „ Пчелина “, благосъстоятелност на „ Пауър Туенти Туенти “ ООД.

От осъществената инспекция по преписката се открива, че контролните органи - РИОСВ-Перник и Басейнова дирекция „ Западнобеломорски регион “, няколкократно са установили нарушавания при активността на ВЕЦ-а: несъобразяване на водовземането с записаното равнище на язовира, модифицирани водни количества над допустимата норма, в това число в интервала на маловодие и размножаване на рибната фауна, както и несъблюдение задължението за монтиране техническо средство за аерация на водата. Дружеството е било глобено с наложени санкции.

Проверяват сигнал за мъртва риба в язовир „ Пчелина “

Налице са данни за лабораторни разбори, осъществени от Изпълнителна организация по околна среда, на взети през 2017 година и 2018 година проби от три сектора на р. Струма, според които пробите от региона на Водноелектрическа централа „ Пчелина “ посочват химично замърсяване, дължащо се на водовземане от придънните пластове на язовира и изпускането на тези води в реката.

По преписката е прибавен и отчет от „ Национален природонаучен музей “ при Българска академия на науките, в който са отразени данни от хидрохимични измервания, свидетелстващи за ниско наличие на О2 и високи концентрации на биогенни субстанции, създаващи несъответственост на изискванията за живот на екосистемите. Поради неналичието на водни екосистеми в сектора на р.Струма под бент. Пчелина е образувано умозаключение, че всички риби от този сектор са били изтровени и отнесени от течението на реката.

Тези данни са преценени като задоволителни по смисъла на член 211, алинея 1 от Наказателно-процесуален кодекс, заради което прокурор от АП-София е образувал досъдебно произвеждане, по тази причина че в интервала 2017 година – 2019 година, при употребата на Водноелектрическа централа „ Пчелина “, замърсил или позволил замърсяване на водни течения - сектор от р. Струма, след бент. Пчелина, посредством привнасяне на химически фактори от преправяне на водни количества от язовира, и с това ги направил рискови за хора, животни или растения, или негодни за потреблението им за културно-битови, здравни, аграрни и други икономически цели- закононарушение по член 352, ал.1 от Наказателен кодекс.

Мъртва риба изплува от река Струма

Дадени са инструкции за назначението на екологична и физико-химическа експертиза, като след пробовземане от три съответно посочени сектора се изготви хидробиологичен разбор и даде умозаключение дали има химично замърсяване, за неговия тип, хипотетичния механизъм на допускането му, екологичния резултат върху изискванията за живот на водните екосистеми, както и съществуването на настъпили промени в естествените местообитания. Същата задача следва да бъде сложена на движимостите лица и по отношение на установените замърсявания през 2017 година и 2018 година, след условие на лабораторните разбори от Изпълнителна агенция по околна среда.

Като очевидци ще бъдат разпитани представители на контролните органи, установили нарушаванията, на сдружението – притежател на Водноелектрическа централа „ Пчелина “ и жалбоподателя, оповестяват от пресцентъра на Апелативна прокуратура - София.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР