С постановление на Окръжната прокуратура във Варна е привлечен към

...
С постановление на Окръжната прокуратура във Варна е привлечен към
Коментари Харесай

Мъж от Провадия е обвинен за пране на огромни суми пари

 С разпореждане на Окръжната прокуратура във Варна е притеглен към наказателна отговорност по досъдебно произвеждане за пране на пари в изключително огромни размери 41-годишният Атанас В. Сумата от 411 750 лв. е добита посредством тежки умишлени закононарушения, като казусът е изключително тежък. Обвиняемият е арестуван за период до 72 часа до произнасянето на Варненския областен съд, където прокуратурата ще внесе искане за взимане мярка за неотклонение " Задържане под стража “. 41-годишният обвинен е осъждан четири пъти, в това число за вещно укривателство на църковна камбана.

Престъпната активност е осъществявана от юни 2019 година до 6 юли 2020 год. На два пъти посредством съучастниците си – татко и наследник, които работили като помагачи, Атанас получил парични средства, за които знаел, че са закупи посредством компютърна машинация и данъчни закононарушения. Вчера той е арестуван, малко откакто е изтеглил 285 000 лв. от банка в Пловдив. След това е конвоиран във Варна. При обиск у него са открити още 11 000 лв.. Според прокуратурата той е основният състезател в прането на пари.

В незаконната скица била употребена и компания, по чиято сметка бил получен валутен превод на стойност 65 000 евро от сдружение, записано в Княжество Монако. След приемане на сумата фиктивният шеф на българското сдружение Г.Н. се разпоредил с цялата сума. 20 000 евро изтеглил в брой, а останалата част наредил по сметка на физическо лице, което е работило като помощник в осъществяване на закононарушението. Като съображение за нареждането Г.Н. показал фиктивна договорка за покупко-продажба на масло от лавандула.

Няколко дни по-късно в банката в България, където дошъл валутният превод от Монако, постъпило искане по системата SWIFT за връщане на сумата, като посоченото съображение за това било машинация.

Разследването по формираното досъдебно произвеждане в Окръжната прокуратура във Варна било предоставено на следовател от Националната следствена работа заради фактическата и правна трудност. Случаят бил регистриран в Евроджъст като проблем. Организирана била среща с основния прокурор на Княжество Монако и съдия-следовател по наказателното дело,  водено в Княжеството за  компютърна машинация.

Действия по следствието са осъществени във Варна, Пловдив, Добрич и Провадия. Работата по случая продължава под управлението на Окръжната прокуратура във Варна.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР